Program podrške razvoja udomiteljstva za djecu“ 2014. – 2017.

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji sa Centrom za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje „Sirius“ iz Zagreba danas je organizirao Okrugli stol za stručnjake na temu „Program podrške razvoja udomiteljstva za djecu“ 2014. – 2017. Trogodišnji projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike ima za cilj kvalitetno upoznavanje šire javnosti o udomiteljstvu i problemima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Na području Požeško-slavonske županije kako doznajemo od ravnateljice centra za socijalnu skrb  Martine Vlašić  nema dovoljno udomiteljskih obitelji. Samo je u pet obitelji udomljeno svega 14 djece, s tim da to ipak nisu sva djeca s područja Požeško-slavonske županije već i iz drugih centara.

Važnost udomljavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi prepoznata je unutar Europske unije koja je pokrenula i provodi projekt – FALEFOS – Family learning in foster families. Riječ je o međunarodnom projektu koji se provodi u sedam zemalja EU s ciljem analize stanja, usporedbe sustava udomiteljstva u Europi i međusobnog učenja i razmjene iskustava.

Projekt FALEFOS – Family learning in foster families financira Europska komisija, a na kraju provedbe, u listopadu iduće godine, najavljeno je tiskanje priručnika popratnim radnim  materijalima prilagođen edukativnim potrebama  svih triju ciljnih skupina – udomitelja, bioloških roditelja i socijalnih radnika.

Pozitivna hrvatska iskustva u sklopu projekta prenose predstavnici Sirius – Centra za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, koji i inače u Hrvatskoj provode niz projekata vezanih uz promicanje udomiteljstva i integraciji djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u obiteljska okružja.

Analiza potreba korisnika je dovršena, a prema riječima Ivane Đurković iz Siriusa  u tijeku je izrada edukacijskog programa koji ima za cilj izradu metodologije i materijala za održavanje edukativnih radionica. Nakon održavanja radionica i evaluacije po svim zemljama u priručniku će biti objedinjena iskustva sve s ciljem da se unaprijedi i olakša suradnja svih protagonista procesa udomljavanja djece, poručuje Đurković.

Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje „Sirius“ u partnerstvu s Centrima za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Požega, Sisak i Šibenik ovih dana provodi Program podrške razvoja udomiteljstva za djecu.  Riječ je o sveobuhvatnom projektu kroz koji će svi sudionici procesa potencijalnog udomljavanja djece biti informirani i educirani o svim važnim segmentima udomljavanja. Provedba programa ove godine obuhvaća županije Sisačko-moslavačku, Požeško-slavonsku i Šibensko-kninsku.

Komentiraj: