Prodaje li grad svoj udio u APP-u, a Jagodnjak tim novcem dobiva nogostup?

Autor: DK

POŽEGA – Grad Požega u „još uvijek“ požeškoj tvrtci Autoprometnom poduzeću d.d. ima nešto manje od 11 posto udjela u vlasništvu, što je prema nekim izračunima iznosi možda više od dva milijuna kuna. Kako doznajemo požeškoj gradskoj upravi je upućeno pismo namjere od APP-a d.d. u kojem se iskazuje zainteresiranost za kupovinom tog udjela vlasništva. Koji je razlog tom poslovnom potezu možemo samo pretpostaviti, ali poznato je da se vlasnički udjeli koji su u vlasništvu jedinica lokalnih samouprava ne mogu samo tako prodavati jer takvu odluku mora donijeti zakonodavno tijelo, u konkretnom slučaju Gradsko vijeće grada Požege.

Doznajemo da je pismo namjere razmatrao požeški gradonačelnik Vedran Neferović od kojeg smo zatražili da se po tom pitanju očituje, za što smo i dobili odgovor.

-Grad Požega zaprimio je pismo namjere tvrtke APP dd Požega za otkup udjela u vlasništvu Grada Požege te smo dali nalog da sudski vještak napravi uvid u njihovu ponudu, te da se utvrdi vrijednost udjela. Na  slijedećoj sjednici Gradskoga vijeća koja je predviđena za veljaču bit će izložena navedena problematika, a odluka o prodaji udjela može se realizirati samo uz suglasnost Gradskoga vijeća – navodi se u odgovoru kojeg potpisuje gradonačelnik Neferović.

Grad Požega trebao bi na godišnjoj razini dobivati dividendu, što nije značajan iznos s kojim se nešto može napraviti i na pravi način iskoristiti. Kako neslužbeno doznajemo da u nekim godinama isplate dividendi nije niti bilo, a da je u zadnje dvije godine isplaćeno oko 150 tisuća kuna. Iz tog razloga prema svemu sudeći gradonačelnik Neferović ima namjeru prodati udjel u vlasništvu i ta financijska sredstva uložiti u izgradnju infrastrukture na području grada Požege.

-Smatram da, ako dođe do realizacije, sredstva koja bi se uprihodovala treba isključivo uložiti u infrastrukturu na našem području, a u sadašnjem trenutku prioritet nam je iznaći sredstva za izgradnju nogostupa kroz Jagodnjak – dodao je gradonačelnik Neferović.

Također doznajemo, ukoliko gradski vijećnici donesu odluku o prodaji vlasničkog udjela, taj bi postupak išao u redovitu proceduru što znači raspisivanje javnog natječaja na kojem se može postići i veća ponudbena cijena jer se očekuje da sve bude transparentno i provedeno na zakonit način.  To možda nekim zainteresiranim stranama za kupovinu udjela neće ići u prilog.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: