Procesija s Presvetim Oltarskim sakramentom ulicama grada Požege u znak štovanja Isusa Krista (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Večeras je, na svetkovinu Tijelova požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u suslavlju sa kanonicima, svećenicima središnjih biskupijskih ustanova te župnicima i župnim vikarima župa s područja grada Požege u požeškoj Katedrali sv. Terezije Avilske predvodio svečano euharistijsko slavlje nakon kojeg je krenula je tijelovska procesija ulicama grada Požege, od Katedrale pješačkom zonom do glavnog požeškog trga i franjevačke crkve.

U procesiji su uz brojne vjernike sudjelovali svećenici, redovnici i redovnice, djeca i odrasli obučeni u narodne nošnje predstavnici povijesnih postrojbi Trenkovi Panduri i Građanske straže, vojske, vatrogasaca, policije i drugi.

Ispred Biskupskog ordinarijata na trgu sv. Trojstav upućeni su molitveni zazivi uz pjevanje psalma i duhovnih pjesama s posebnom molitvom i blagoslovom s Presvetim. U Franjevačkoj crkvi nakon molitve otpjevana je pjesma Tebe Boga hvalimo nakon čega je uslijedio blagoslov uz zahvalu biskupa svima koji su sudjelovali na prigodnom slavlju.

Blagdan Tijelova ili kako tu svetkovinu u narodu nazivaju Brašančevo, slavi se u četvrtkom poslije Presvetog Trojstva. Za Katoličku Crkvu, svetkovina je spomen na ustanovljenje euharistije i misterija pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv. Slavi se uvijek deveti četvrtak nakon Uskrsa, što ove je godine 26. svibnja.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije