Pritisak za upis mališana u gradske vrtiće – je li uzrok viša cijena u privatnim?

Autor: DK

Ovih ljetnih mjeseci na području grada Požege i prigradskih naselja prisutno je ogromno zanimanje za upis djece u vrtiće, pa je veliki broj pristiglih prijava. 

Kako smo saznali organizirana briga o djeci predškolske dobi u Požegi započinje 7. studenoga daleke 1949. godine, kada je otvoren vrtić s upisanih tek 20-ak djece. Nadalje 1971. godine u sadašnjoj Vukovarskoj ulici otvoren je novoizgrađeni objekt Dječji vrtić Pod gradom, a godinu dana kasnije započinju s radom i Dječje jaslice.

Grad je u prosincu 2017. godine završio izgradnju novoga dječjeg vrtića, koji se prostire na tri tisuće četvornih metara, a ukupna investicija vrijedna je 15,2 milijuna kuna. Vrtić je zadovoljio sve potrebe i standarde, ima sedam vrtićkih i tri jaslićke jedinice, od kojih svaka grupa, sukladno Državnom pedagoškom standardu, može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslićka do 18-ero.

Danas je u Dječje vrtiće Požega – Rudinska i Cvjetna livada, u 18 skupina upisano 370 djece s kojima svakodnevno radi stručni tim vrtića s vrsnim odgajateljima, a obzirom da sve veći broj roditelja svoju djecu želi upisati u vrtić, i to upravo u vrtić čiji je osnivač grad Požega, očito je da to nije dovoljno.

Upravo zbog toga grad Požega nastavlja s investicijama u povećanje kapaciteta svojih vrtića, a zamolili su roditelje za strpljenje. 

Vidljivo je u niz segmenata da grad Požega vodi posebno brigu o poticanju pronatalitetne politike. Tako prema Odluci o socijalnoj skrbi grada novčani dar za svako novorođeno dijete iznosi 1.500 kuna, a za novorođeno dijete koje je u obitelji treće, četvrto, peto i sljedeće odobrava se novčani dar u iznosu od 3.000 kuna. 

Nadalje, mlade obitelji  mogu ostvariti niz prava iz socijalne skrbi grada kao što su  pravo na pomoć za novorođeno dijete, zatim pomoć za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtiću, pomoć za podmirenje troškova prehrane učenika osnovnih škola, nadalje na besplatno ljetovanje učenika osnovnih škola, na novčanu pomoć za nabavu školskih udžbenika i na novčanu pomoć studentima tijekom studija.

Uz to, kroz projekt „Požeški limači“ čija je vrijednost 1,69 milijuna kuna grad Požega je uveo u Dječji vrtić Požega popodnevno radno vrijeme s ciljem bolje usluge čuvanja djece u odgojno obrazovnoj ustanovi, a time i indirektnog utjecaja na bolju organizaciju privatnog i poslovnog života mladih obitelji. 

Pored toga temeljem Odluke o sufinanciranju smještaja djece u privatnim predškolskim ustanovama na području grada daje se iznos od 600 kuna za svako dijete mjesečno, čiji roditelj ima prebivalište na području grada. No, čini se da su pojedini privatni dječji vrtići na području Požege podigli svoju cijenu te unatoč sufinanciranju koje grad omogućuje, tako da oni i dalje nisu financijski dostupni našim sugrađanima zbog čega također dolazi do problema. 

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića