Prisegu domovini dala 424 ročnika i 48 ročnica (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Pripadnici 16. naraštaja vojnika  na dragovoljnom osposobljavanju sa 424 ročnika i 48 ročnice dali su svečanu prisegu u vojarni „123. brigade Hrvatske vojske“ u Požegi, a nazočili su izaslanik predsjednice RH i načelnik Glavno g stožera oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zamjenik  ministra obrane Tomislav Ivić, zapovjednik Kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zapovjednici rodova oružanih snaga RH, predstavnici braniteljskih udruga iz domovinskog rata i policije, te brojna rodbina i prijatelji ročnika. Među njima je bio i legendarni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb čija je kći Jelena dala prisegu.

-Postali ste pripadnici pobjedničke vojske koja je ostvarila sve zadaće donijevši mir i sigurnost , te se sada nadograđuje u skladu sa standardima modernih vojski- kazao je čestitajući ročnicima Tomislav Ivić.

Kroz prethodnih 15 naraštaja  temeljnu obuku završilo je gotovo pet tisuća ročnika, a osam tjedana temeljne obuke  pripadnici ovog naraštaja polaze u Požegi, te na vojnom poligonu „Gašinci“ kraj Đakova.

-Domoljublje i pobjednički duh krase našu vojsku, vi ste se prisegom obvezali na vjernost i profesionalno izvršenje zadataka, a na vam je budućnost oružanih snaga kojima su najveće bogatstvo njeni ljudi- kazao je čestitajući ročnicima general-pukovnik Mirko Šundov.

Nakon uspješnog završetka obuke ročnicima će biti ponuđemo potpisivanju ugovora za profesionalizaciju u HV nakon čega polaze specijalističku obuku, te mogu napredovati u službi.

U sklopu prisegu nastupili su puhački orkestar HV i pripadnici Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ iz Požege.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije