Požega.eu

Pripreme za Vincelovo: Uz domaću kobasicu i slaninu konzumirat će se mlada graševina

PRIJE 2 GODINE
D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Pripreme za Vincelovo: Uz domaću kobasicu i slaninu konzumirat će se mlada graševina Požega.eu | Pripreme za Vincelovo: Uz domaću kobasicu i slaninu konzumirat će se mlada graševina

PRIJE 2 GODINE
D.M.

Branko Smolić, požeški vinogradar i podrumar priprema se za nadolazeći blagdan Vincelova koji je za manje od dva tjedna.

Kako priliči po starom vinogradarskom običaju domaćin pozva prijatelje u vinograd i klijet na Sokolovcu iznad Požege kako bi mu pomogli oko priprema. Uglavnom su to susjedi i prijatelji koji Branku inače pomažu u vinogradu tijekom godine u svim radovima.Na proslavi Vinceliva posebno je veselo, vinski kum požeše Udruge voćara, vinogradara i vinara “Stjepan Koydl” Dinkoi Brus blagoslovit će vinograd i simbolično najaviti ovogodišnji početak radova i to sve uz obilje hrane i pića.Da bi ugostio uzvanike Branko je započeo s pripremama. Kupio je omanji smok koji je preradio u kobasice, kulinove seke, švargl, slaninu i čvarke. Sve će se to uz dva-tri dima prosušiti do Vincelova. Dio će biti potrošen na proslavi, a što ostane narezivat će se tijekom godine.Uz domaću rakicu degustirat će se i Branina mlada graševina bogatog okusa s ugodnim skladnim kiselinama koja je već sada vrhunsko vino.Kao na poslovima u vinogradu tako i na kolinju pomažu prijatelji, Elvis Arambašić, Marijan Anić, Željko Merše i Mario Crljenković. Tu su i susjeda Nataša Davidović i Branina sestra Marija Aračić.

Foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo