Pripreme za Vincelovo: Uz domaću kobasicu i slaninu konzumirat će se mlada graševina

Autor: D.M.

Branko Smolić, požeški vinogradar i podrumar priprema se za nadolazeći blagdan Vincelova koji je za manje od dva tjedna.

Kako priliči po starom vinogradarskom običaju domaćin pozva prijatelje u vinograd i klijet na Sokolovcu iznad Požege kako bi mu pomogli oko priprema. Uglavnom su to susjedi i prijatelji koji Branku inače pomažu u vinogradu tijekom godine u svim radovima.

Na proslavi Vinceliva posebno je veselo, vinski kum požeše Udruge voćara, vinogradara i vinara “Stjepan Koydl” Dinkoi Brus blagoslovit će vinograd i simbolično najaviti ovogodišnji početak radova i to sve uz obilje hrane i pića.

Da bi ugostio uzvanike Branko je započeo s pripremama. Kupio je omanji smok koji je preradio u kobasice, kulinove seke, švargl, slaninu i čvarke. Sve će se to uz dva-tri dima prosušiti do Vincelova. Dio će biti potrošen na proslavi, a što ostane narezivat će se tijekom godine.

Uz domaću rakicu degustirat će se i Branina mlada graševina bogatog okusa s ugodnim skladnim kiselinama koja je već sada vrhunsko vino.

Kao na poslovima u vinogradu tako i na kolinju pomažu prijatelji, Elvis Arambašić, Marijan Anić, Željko Merše i Mario Crljenković. Tu su i susjeda Nataša Davidović i Branina sestra Marija Aračić.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek