PRIPREME ZA USKRŠNJE OKUPLJANJE U OBITELJI SAMARDŽIJA IZ BIŠKUPACA: Očekuje se tridesetak članova obitelji na blagdanskom ručku /FOTO/

Autor: D.M.

Uskrs je u obitelji Mihaele Samardžija iz Biškupaca, inače standardne nogometašice Ženskog nogometnog kluba Slavonija iz Požege, blagdan kada se okuplja obitelj. Taj dan na ručak dolazi tridesetak Samardžija iz bliže i dalje okolice.

Pripreme za uskršnje druženje počinju tjedan prije. Mama Branka priprema kolače, ovoga puta čak 13 „fela“. Baka Štefica je desna ruka snahi. Djed Antun ima zadatke oko kuhanja šunke, jedne od 14 a druge od 18 kilograma. Mihaela je ispekla domaći kruh i suhe kolače. Tata Mijo je izuzet od priprema. On ima druge poslove oko obrade više od 200 hektara zemljišta s kojim ova obitelj gospodari.

U subotu uoči Uskrsa kuhaju se šunke. One su dan prije namočene u vodi. U kotao od osamdesetak litara s vodom se miješa 15 litara mlijeka a kuhanje na laganoj vatri traje više od 12 sati jer je riječ o velikim šunkama. Takve šunke su sočne i užitne za jelo.

Uskršnji objed počinje juhom od patke koja će uz šunku biti ponuđena s domaćim hrenom, mladim lukom i zelenom salatom, sve iz vlastitog vrta. Tu je i francuska salata. Kuhana jaja su neizostavna s kojim će biti „tucanja“ i provjere čije je najtvrđe. Za desert bijela pita, mađarice, proljetni kolač, pišingeri i niz drugih vrsta. Pije se domaća šljivovica i graševina iz vlastitog vinograda.
Iako su Mihaelini korijeni Lički, ona i njena obitelj su ponosni Slavonci koji njeguju tradiciju i običaje biškupačkog kraja. Često je kod susjede baka Marije Jagičić koja je podučava i prenosi tradicijski način življenja i običaje. Ona je svestrana, pleše u folkloru, članica je Dobrovovoljnog vatrogasnog društva Biškupci, igra nogomet u ŽNK Slavonija, odlična je učenica trećeg razreda hotelijerstva Obrničke škole u Požegi.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88