Pripadnici postrojbe Trenkovi panduri kroz 13 godina bili na 612 manifestacija od kojih su 32 u inozemstvu

Autor: Jelenko Topić

-Unatoč pandemiji korona virusa uspjeli smo organizirati susret povijesnih postrojbi i mimohod u čast Dana grada, te smo imali više od 20 aktivnosti među kojima su sudjelovanja na priredbama u Mariji Bistrici, Kutjevu, Đurđevcu, Španovici, Novoj Kapeli, Požegi i drugdje dok je dio planiranih nastupa otkazan zbog mjera – istakao je na godišnjoj skupštini u izvješću o radu Povijesne postrojbe Trenkovi panduri za prošlu godinu njen predsjednik Vladimir Potnar. Petnaestak članova tako se odriče svog slobodnog vremena i sredstava predstavljajući svoj grad i ovaj kraj, te pronoseći  slavu prve vojne glazbe u Europi koju je formirao i vodio barun Trenk. Oni se uključuju u sva zbivanja na području grada i županije,  a ključna je bila izložba o Trenku koja je na njihov poticaj iz Brna prenijeta u Požegu, te još u Bjelovar, Pakrac, Novu Gradišku, Slavonski Brod i Gospić.

Prihvaćeno je izvješće, kao i o financijskom poslovanju koje je podnio Tihomir Kaderžabek, a tajnik udruge Jure Šain dao je prijedlog programa rada koji obuhvaća susret postrojbi, obilježavanje obljetnice Trenkove smrti, te niz drugih nastupa kao što su Aurea fest, humanitarna akcija Djeci za Božić kojom pomažu mališane slabijeg imovnog stanja. Ključna je obnova odora jer su sadašnje kroz 13 godina prošle čak 612 nastupa od kojih je 313 u Požegi, te 32 izvan granica naše zemlje.

-Županija vidi Trenka kao brand s kojim se može ispričati zanimljiva turistička priča, a kupovinom dvorca u Trenkovu to se razvija tako da Trenkovi panduri tu imaju svoje mjesto – kazao je najavivši potporu u radu zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha. Kao predstavnik grada Požege skup je pozdravio savjetnik za udruge Slaven Paponja.

-Grad prati vaš rad, kontinuirana dobra suradnja se nastavlja, a kroz to će se riješiti obnova odora – istakao je Paponja.

Nikica Luladžić pozdravio je skupštinu kao predstavnik DVD Požega s kojom Trenkovi panduri surađuju dugi niz godina.

Zahvalnice za desetljeće rada u udruzi primili su Jure Šain i Kristijan Perković.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88