Prikazan djelić iz bogate ostavštine požeškog velikana [FOTO]

Autor: D.M.

U godini kada obilježavamo stotu obljetnicu rođenja Matka Peića, akademika, akademskog slikara, književnika, likovnog pedagoga i povjesničara umjetnosti, iz njegove bogate ostavštine od oko 12 tona koje posjeduje Gradski muzej Požega izdvojena je nekolicina predmeta za izložbu pod nazivom “Povratak u Požegu”.

Izložba je otvorena na dan njegovog rođenja 10. veljče u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Požega a biti će otvorena do 16. ožujka ove godine do kada se može pogledati. Autorice su Ivana Domanović, Andreja Vojnić i Lidija Španiček.

Otvorenju je prdhodilo čitanje stihova svojih ili drugih autora članova Zavičajne udruge Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, Melite Grgić, Ivana Abibovića, Sandre Halt Ćuže i Marinka Markote.

O samoj izložbi govorila je Lidija Španiček, v.d. ravnateljice Muzeja i jedna od autorica izložbe te istakla: Danas posredstvom izložbe, odnosno muzeološki prezentiranih osobnih predmeta Matka Peića, knjiga, fotografija, dokumenata iz njegova života, te slika koje je naslikao na mjestima koja su mu bila posebno zanimljiva, ulazimo u sasvim poseban svijet. To je svijet čovjeka koji je u prostorima svoga života, stanu i radnoj sobi imao tek ono što mu je koristilo za znanstveni i umjetnički rad, ono što mu je koristilo u istraživanju, dokumentiranju svijeta. To su različiti pomoćni svakodnevni, funkcionalni predmeti koje je želio imati oko sebe ili sa sobom.

Izložbu je otvorio dr.sc. Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Grada Požege. Na kraju, u glazbenom dijelu nastupila je učenica srednje Glazbene škole Margareta Jakobović na flauti uz klavirsku pratnju profesorice Mate Šeremet, a pod vodstvom mentorice, profesorice Ive Sessa Štancl

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek