Prije 60 godina lovci su bili sirotinja, ali su u sjećanju nezaboravna druženja

Autor: Jelenko Topić

-Bio sam od 1959. godine lovac u Ruševu, a odmah kada je osnovano društvo Dilj u Buku priključio sam se njima zbog blizine lovišta – riječi su Milana Damjanovića(86), umirovljenika iz Tulnika pokraj Pleternice koji je najstariji član Lovačkog društva Dilj u obližnjem Buku.

Tijekom radnog vijeka radio je niz poslova u šumarstvu i građevini. Dodaje da je kroz svoj lovački staž ukupno odstrijelio 18 jelena,94 vepra i 13 krmača, a jedno vrijeme je imao čak 16 lovačkih pasa.

-Bilo je to lijepo vrijeme bez telefona i mobitela, često smo se na pleterničkom stočnom sajmu sastajali sa lovcima iz susjednog brodskog kraja, a druženja tijekom lovova su bila nezaboravna jer su ljudi bili susretljivi i srdačni iako lovci nisu ništa imali ni opreme, ni odora, ni obuće – nastavlja Damjanović. Dodaje da je razočaran sadašnjim međuljudskim odnosima u lovačkim udrugama. Obiteljsku tradiciju nastavlja sin Branko koji je također lovac, a ponosan je na oca koji je sa Damirom Gilanjem i još nekim pojedincima dao pečat lovnom streljaštvu u tome kraju.

Damjanović je primio sva lovačka odlikovanja, a unatoč poznim godinama još je bistar, vedar i živahan, te svakog vikenda hodi lovištem Buk zajedno sa kolegama iz Lovačkog društva Dilj, koje je ovih dana proslavilo šest desetljeća rada.

Više iz kategorije