Prije 24 godine osnovana je jedna vrhunska brigada Hrvatske vojske (foto)

Autor: D.K.

POŽEGA – Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježju 123.brigade, u Požegi, kod Osnovne škole Julija Kempfa i ispred biste dr. Franje Tuđmana, danas su se, u nazočnosti brojnih visokih delegacija, dragovoljci i članovi njihovih obitelji prisjetili 24. godišnjice utemeljenja slavne požeške brigade koja je imala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Dirljiva su bila i sjećanja na one koji članove te ratne postrojbe koji su dali ono najdragocjenije, poliživši svoje živote za Domovinu.

Vijence su položili i svijeće zapalila izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije zajedno s predstavnicima svih braniteljskih udruga i obiteljima poginulih pripadnika 123. brigade, zatim izaslanstvo Zapovjedništva 123. brigade, Ministarstva branitelja koje je predvodio ministar Predrag Matić s kojim su bili zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i zamjenikom ministra zdravlja Marijan Cesarik, izaslanstvo Ministarstva obrane koje je predvodio izaslanik ministra obrane pukovnik Miroslav Zelenika, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem, njegovim zamjenicima s kojima je bio i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, izaslanstvo grada Požege predvođeno gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, te izaslanstva općine Kaptol, Ureda državne upave i Policijske uprave Požeško-slavonske.

Nakon polaganja vijenaca služeno je euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre koje je predvodio kancelar Požeške biskupije vlč. Josip Krpeljević, nakon kojeg je već treću godinu za redom goste i uzvanike primio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u zgradi Županije.

Umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije

-Hvala svima koji su se odazvali i koji se sjećaju naših poginulih gdje smo i mi koji smo živi i prošli taj ratni put. Imamo to zadovoljstvo da nas već treću godinu za redom prima naš župan, general i prijatelj, a on je jedini župan general na što trebamo biti iznimno ponosni. Hvala vam prijatelju, generale, župane, na vašem razumijevanju što ste nas ugostili i što ste ovdje zajedno s nama. Veselimo se 25. godišnjici na našem trgu sv. Trojstva kao što je i proslavljena 15. godišnjica osnutka naše 123. brigade koja je bila dostojanstvena. Moram napomenuti da iza Vukovara i Knina koju organizaciju radi država ono što smo mi obilježili za 15. godišnjicu je jedino u Hrvatskoj. Veselim se da ćemo na godinu napraviti još veće obilježavanje uz bolje uvjete te da ćete nam pomoći, možfda i sa nekog drugog mjesta a ne samo s mjesta župana – rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

Požeško-slavonski župan je naglasio kako je 123. brigana prije 24 godine osnovana jedna vrhunska brigada koja je bila na razini svih gardijskih brigada.

-123. brigada je, slobodno se može reći, napravila čudo i preokret na bojišnici. Ponosan sam što sve vas kao župan i jedini general hrvatske vojske u modernoj povijesti mogu ugostiti. Vi ste ti koji ste mene izabrali na neposrednim izborima. najmanje je ovo što mogu učiniti da se ovdje sastanemo i vratimo uspomene ali i da razgovaramo kojim putem trebamo ići i sutra – istakao je župan Tomašević koji je naglasio kako će županija za iduću godinu predvidjeti sredstva i biti pokrovitelje 25. obljetnice osnutka 123. brigade.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot