Prije 24 godine osnovana je jedna vrhunska brigada Hrvatske vojske (foto)

Autor: D.K.

POŽEGA – Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježju 123.brigade, u Požegi, kod Osnovne škole Julija Kempfa i ispred biste dr. Franje Tuđmana, danas su se, u nazočnosti brojnih visokih delegacija, dragovoljci i članovi njihovih obitelji prisjetili 24. godišnjice utemeljenja slavne požeške brigade koja je imala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Dirljiva su bila i sjećanja na one koji članove te ratne postrojbe koji su dali ono najdragocjenije, poliživši svoje živote za Domovinu.

Vijence su položili i svijeće zapalila izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije zajedno s predstavnicima svih braniteljskih udruga i obiteljima poginulih pripadnika 123. brigade, zatim izaslanstvo Zapovjedništva 123. brigade, Ministarstva branitelja koje je predvodio ministar Predrag Matić s kojim su bili zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i zamjenikom ministra zdravlja Marijan Cesarik, izaslanstvo Ministarstva obrane koje je predvodio izaslanik ministra obrane pukovnik Miroslav Zelenika, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem, njegovim zamjenicima s kojima je bio i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, izaslanstvo grada Požege predvođeno gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, te izaslanstva općine Kaptol, Ureda državne upave i Policijske uprave Požeško-slavonske.

Nakon polaganja vijenaca služeno je euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre koje je predvodio kancelar Požeške biskupije vlč. Josip Krpeljević, nakon kojeg je već treću godinu za redom goste i uzvanike primio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u zgradi Županije.

Umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije

-Hvala svima koji su se odazvali i koji se sjećaju naših poginulih gdje smo i mi koji smo živi i prošli taj ratni put. Imamo to zadovoljstvo da nas već treću godinu za redom prima naš župan, general i prijatelj, a on je jedini župan general na što trebamo biti iznimno ponosni. Hvala vam prijatelju, generale, župane, na vašem razumijevanju što ste nas ugostili i što ste ovdje zajedno s nama. Veselimo se 25. godišnjici na našem trgu sv. Trojstva kao što je i proslavljena 15. godišnjica osnutka naše 123. brigade koja je bila dostojanstvena. Moram napomenuti da iza Vukovara i Knina koju organizaciju radi država ono što smo mi obilježili za 15. godišnjicu je jedino u Hrvatskoj. Veselim se da ćemo na godinu napraviti još veće obilježavanje uz bolje uvjete te da ćete nam pomoći, možfda i sa nekog drugog mjesta a ne samo s mjesta župana – rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

Požeško-slavonski župan je naglasio kako je 123. brigana prije 24 godine osnovana jedna vrhunska brigada koja je bila na razini svih gardijskih brigada.

-123. brigada je, slobodno se može reći, napravila čudo i preokret na bojišnici. Ponosan sam što sve vas kao župan i jedini general hrvatske vojske u modernoj povijesti mogu ugostiti. Vi ste ti koji ste mene izabrali na neposrednim izborima. najmanje je ovo što mogu učiniti da se ovdje sastanemo i vratimo uspomene ali i da razgovaramo kojim putem trebamo ići i sutra – istakao je župan Tomašević koji je naglasio kako će županija za iduću godinu predvidjeti sredstva i biti pokrovitelje 25. obljetnice osnutka 123. brigade.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

 

Više iz kategorije