Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Prije 129 godina u Požegi rođen književnik Josip Pavičić-autor brojnih djela za djecu i mladež

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: Arhiva

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: Arhiva

U Požegi je 26. veljače 1895., prije 129 godina, rođen književnik Josip Pavičić. U rodnom gradu završava Osnovnu školu i gimnaziju, a tijekom Prvog svjetskog rata je 1915. godine kao maturant regrutiran i poslan u Galiciju na rusku frontu. Zbog teškog ranjavanja, 1917. se vraća u svojstvu invalida bez noge , o čemu kasnije piše novele. Boraveći u domovima, bolnicama i lječilištima, suočava se s patnjama i stradanjima ratnih žrtava u ondašnjem društvenom poretku. Unatoč tome, u međuvremenu studira te 1928. diplomira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kraće vrijeme radi kao pomoćni seoski učitelj, a poslije je zaposlen kao sudac upravne struke u Zagrebu. Od 1939. godine je umirovljen te se u Zagrebu i Podsusedu, a kasnije u Opatiji, bavi književnošću.


Novele iz života ratnih invalida počinje objavljivati 1931. u „Hrvatskoj reviji“, „Književniku“ i „Kolu“, a zbirka njegovih novela objavljena je 1937. u knjizi „Memento“ (Zagreb, Hrvatska naklada). Treba napomenuti da je to bila ujedno kritika društvenih i političkih prilika u Hrvatskoj između dvaju svjetskih ratova, proturatnog antifašističkog sadržaja, pa mu je ovo djelo zabranjeno, zaplijenjeno i uništeno. Ponovno je tiskano prošireno izdanje poslije Drugoga svjetskog rata, 1946. godine, s novim naslovom „Crvenim slovima“. Knjiga sadrži 14 novela, a optužuje rat kao zločin te prikazuje sudbine invalida i mladih ljudi koji su stradali, osakaćeni i unesrećeni zbog tuđe krivnje.


Premda u duševnoj depresiji, ovaj pisac pronalazi izlaz u svijesti da se pojavljuje i rađa neko novo vrijeme. Stoga se u svom književnom radu obraća mladom naraštaju koji je graditelj bolje budućnosti. Objavljuje tako više djela za djecu i mladež, među kojima je prvo „Poletarci“ (Zagreb, 1937). Priče su to o svijetu dječaka s obale rijeke Orljave, a njihova je značajka dječja živost i dobrota kojima se suprostavljaju školski sustav i porodica. Nastavak pisanja u tom književnom žanru je „Koliba u vrbiku“ iz 1939. godine. Svoju iznimno plodnu književnu djelatnost poslije Drugog svjetskog rata Josip Pavičić započinje romanom „Knjiga o davnini“ (Zagreb, 1953), To je autobiografska priča o vremenu i ljudima iz njegovog djetinjstva i mladih dana provedenih u Požegi. Piščevo poznavanje prirode i osobita ljubav prema njoj došlo je do izražaja u knjigama Djeca majke zemlje (Zagreb, 1946), Vrzino kolo (Zagreb, 1958) i Priče s mora i kopna (Zagreb, 1958).


Ovaj Požežanin i plodni humani pisac je idealnu ljudsku zajednicu sa sretnom djecom prikazao u djelima koja je posvetio mladeži. To su Radost mladoga pokoljenja, Velika pustolovina, Staza kroz stoljeća, Ivanjske krijesnice, Što pričaju dan i noć, Slikovnice o svijetu i životu, Kamena kolijevka. Treba napomenuti kako je i danas njegov književni opus omiljena dječja lektira. Napisao je i igrokaze Stoljetni kalendar, Senkin izvor i Veliki krijes. Glavno obilježje Pavičićevog pisanja su lijepi jedri jezik i jednostavan topli stil, što do izražaja dolazi u njegovim pripovjetkama i romanima, djelima koja su prevedena na slovenski i makedonski jezik. Potrebno je napomenuti da je od 1938. do 1939. godine uređivao s Augustom Cesarcem, Ognjenom Pricom, Vladimirom Bakarićem i Božidarom Adžijom književni časopis „Izraz“. Poslije rata je suradnik u časopisu “Sloga“. Za rad na dječjoj i omladinskoj književnosti dobitnik je nagrade i plakete „Mlado pokoljenje“, a uručene su mu nagrade Saveza književnika Jugoslavije. Izdavačkog poduzeća „Mladost“ i Matice hrvatske.


Josip Pavičić je preminuo u Opatiji 21. ožujka 1963. u 69. godini života. Po njemu je u Požegi nazvana jedna gradska ulica, a na rodnoj kući u Primorskoj ulici na 80. godišnjicu rođenja (1975.) otkrivena je spomen-ploča.
 

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo