Prihrana kukuruza uz korištenje dušičnih sadržaja /FOTO/

Autor: D.K.

Kukuruz na njivi Mije Sakomana iz Biškupaca je dobio pet do šest listova. Stoga je vrijeme za prvu kultivaciju i prihranu.

Kao i većina ratara koristi KAN gnojivo koje ima naglašene dušične sadržaje. Kukuruz ima visok proizvodni potencijal pa da bi se iskoristio, gnojidbom se treba osigurati sva potrebna hraniva u dovoljnoj količini.

Ratari mogu koristiti i druga kompleksna gnojiva koja pored dušika imaju fosfora i kalija što ovisi o stanju tla s gnojidbom, predusjevu i drugom. Za ovu agrotehničku mjeru Mijo Sakoman koristi četveroredni sjetvospremač kako bi se gnojivo spremilo na potrebnu dubinu, a tako ujedno obavlja i međurednu kultivaciju usjeva. Na taj način se povećava prozračnost tla, te stvaraju uvjeti za očuvanje vlage u tlu i suzbijaju korovi.

Kada kukuruz bude imao desetak listova pokušat će obaviti i drugu kultivaciju što dakako ovisi o vremenskim prilikama. Do sada su česte kiše zadavale glavobolje ratarima jer su otežavale ulazak strojeva u njive i sjetvu u predviđenim optimalnim rokovima.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88