Prigodne pučke i božićne skladbe na koncertu u požeškoj Katedrali /FOTOGALERIJA/

POŽEGA – Da je Požega izuzetno glazbeno središte pokazao je i tradicionalni Svečani božićni koncert u Katedrali svete Terezije Avilske. Nastupilo je više od stotinu domaćih izvođača, članova požeških zborova, te glazbenici i solisti koji su izrasli u Glazbenoj školi Požega. Zahvaljujući vrsnim izvođačima i odlično odabranom program do pune mjere je došla vrhunska akustika požeške katedrale. Tražilo se mjesto više.

Više od dvadeset prigodnih skladbi pučkog i božićnog karaktera izveli su Mali i Veliki zbor Katoličke osnovne škole iz Požege pod dirigentskom palicom prof. Ljube Šolić a uz pratnju Tamburaškog komornog ansambla Osnovne škole Julija Kempfa i vodstvom Nenada Kovačevića.

Župni zbor Župe svete Terezije Avilske vodio je dirigent Anton Ećimović. Središnji dio programa bio je nastup Katedralnog zbora i solista pod vodstvom dirigenta Maria Večerića.
Glazbeni dio su izveli Elena Roce na orguljama, Lovro Ticl na trubi, Jasna i Maja Mustapić na flauti, Matej Marjanović na harmonici i gajdama Mladen Štivin. Solo dionice su otpjevali soprani Marija Đurović, Mirta Topalušić, te sestre Ana i Marija Ticl, mezzosopran Ivana Miletić, alt Dora Kosavic, tenor Patrik Ružičić i basbariton Blaž Galojlić.

Posebna zanimljivost koncerta je bio nastup triju časnih sestara iz Afrike koje su svojim lokalnim instrumentima dočarale božićnu atmosferu njihovog kraja. Ugodno je bilo čuti već zaboravljeni zvuk gajda i gajdaša velečasnog Mladena Štivina.

Na kraju treba reći da je sve te izvođače izvrsno objedinio i program uobličio Mario Večerić. Vidi se da je izrastao u vrsnog glazbenika. U toj prigodi sve je izvođače i prisutne pozdravio biskup Antun Škvorčević koji nije skrivao svoje veliko zadovoljstvo svim izvedbama.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment