Priče o ženama koje svojom borbenošću drže tri “ćoška” kuće

Autor: BST

“Velika ispovijed” druga je knjiga Jasminke Frleta Botica, što ju je autorica na poziv Čitalačkog kluba Gradske knjižnice i čitaonice predstavila u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige. Publika u Knjižnici bila je posve „ženska“,  kao i knjiga koja sadrži 26 priča o ženama triju generacija od 40. do 90. godina i tri, za autoricu geografski važne sredine – Slavonija, Dalmacija i Zagreb. No, autorica je Brođanka, rođena i odrasla u Slavonskom Brodu, koja živi i radi u Nizozemskoj.

-Premda naoko obične osobe o kojima se nikada nije pisalo, sve su te žene dio hrvatske povijesti jer su se tiho, ali ustrajno borile i utrle put budućim naraštajima. One su junakinje ne samo ove knjige već stvarnih života i borbe za žensku ravnopravnost i mjesto u društvu – kaže autorica, napominjući da za početak treba o tome progovoriti, a onda će se vjerojatno početi događati i promjena na bolje.

Knjiga je nastala tako što je autorica napravila popis od 15-ak pitanja i poslala svojim prijateljicama i rodicama, mlađima i starijima. – Neke od njih su bile zainteresirane, a one koje nisu preporučile su mi neke svoje prijateljice. Tako sam došla do brojke od 33 žene s kojima sam razgovarala i koje su mi ispričale svoju životnu priču. Neke žene sam kombinirala u jednoj priči, ima nekoliko svekrva i snaha, a neke sam umjetnički povezala u jednu priču. I tako je nastalo ovih 26 priča’, ističe Jasminka Frleta – Botica.

Jasminka je odrasla uz baku, jer su joj roditelji bili „gastarbajteri“. Školovala se u Garčinu, Slavonskom Brodu, Rotterdamu i Zagrebu. Danas živi i radi kao strojarska inženjerka u okolici Rotterdama.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot