Priče o ženama koje svojom borbenošću drže tri “ćoška” kuće

“Velika ispovijed” druga je knjiga Jasminke Frleta Botica, što ju je autorica na poziv Čitalačkog kluba Gradske knjižnice i čitaonice predstavila u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige. Publika u Knjižnici bila je posve „ženska“,  kao i knjiga koja sadrži 26 priča o ženama triju generacija od 40. do 90. godina i tri, za autoricu geografski važne sredine – Slavonija, Dalmacija i Zagreb. No, autorica je Brođanka, rođena i odrasla u Slavonskom Brodu, koja živi i radi u Nizozemskoj.

-Premda naoko obične osobe o kojima se nikada nije pisalo, sve su te žene dio hrvatske povijesti jer su se tiho, ali ustrajno borile i utrle put budućim naraštajima. One su junakinje ne samo ove knjige već stvarnih života i borbe za žensku ravnopravnost i mjesto u društvu – kaže autorica, napominjući da za početak treba o tome progovoriti, a onda će se vjerojatno početi događati i promjena na bolje.

Knjiga je nastala tako što je autorica napravila popis od 15-ak pitanja i poslala svojim prijateljicama i rodicama, mlađima i starijima. – Neke od njih su bile zainteresirane, a one koje nisu preporučile su mi neke svoje prijateljice. Tako sam došla do brojke od 33 žene s kojima sam razgovarala i koje su mi ispričale svoju životnu priču. Neke žene sam kombinirala u jednoj priči, ima nekoliko svekrva i snaha, a neke sam umjetnički povezala u jednu priču. I tako je nastalo ovih 26 priča’, ističe Jasminka Frleta – Botica.

Jasminka je odrasla uz baku, jer su joj roditelji bili „gastarbajteri“. Školovala se u Garčinu, Slavonskom Brodu, Rotterdamu i Zagrebu. Danas živi i radi kao strojarska inženjerka u okolici Rotterdama.

0 Comment