Požega.eu

PREŽIVIO OVČARU I VUKOVAR: Spasio me vojnik susjed očeva znanca, te Šešeljevac koji vjeruje u Boga

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | PREŽIVIO OVČARU I VUKOVAR: Spasio me vojnik susjed očeva znanca, te Šešeljevac koji vjeruje u Boga Požega.eu | PREŽIVIO OVČARU I VUKOVAR: Spasio me vojnik susjed očeva znanca, te Šešeljevac koji vjeruje u Boga

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

BUK – Svjedočeći kao sudionik domovinskog rata i dragovoljac Zagrepčanin Vilim Karlović, te prema svojoj knjizi „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ o patnjama  o žrtvi hrvatskog naroda,kao i o Božjoj ljubavi i milosrđu koji se očituju u spašavanju njegova života na dva velika stratišta –Ovčari i Veleprometu, održao je predavanje u dvorani ovdašnjeg Vatrogasnog doma, koje su organizirali Mjesni odbor Buk, te Udruga za sport i rekreaciju „Tomo Perić“. Predsjednik Mjesnog odbora Buk Branko Polić pozdravio je sudionike u punoj dvorani među kojima je bila predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Karlović se prisjetio požeškog dragovoljca Zorana Grubera, te još nekolicine koji su izgubili života na tom ratištu upozorivši da je ovaj kraj dao mnogo krvi za domovinu, a za nju su se borili pripadnici svih nacionalnosti.

  -Stvaranje života može održati ovu zemlju i njen narod- istakao je V. Karlović i dodao da je u Vukovar stigao početkom listopada 1991. godine. Tri dana prije pada grada bio je u bolnici odakle je otpremljen na Ovčaru.

-Od pogubljenja me spasio vojnik JNA iz Rume kada sam ga upitao poznaje li jednog prijatelja moga oca, a on mi je odgovorio da mu je to prvi susjed-nastavio je  Karlović iskazujući zahvalnost Bogu koji ga je spasio i tako je postao glas vapaja svih mučenika i ratnih stradalnika na čijoj krvi je stvorena država. Kasnije je otpremljen u Velepromet gdje je preživio teška premlaćivanja, maltretiranja i prijetnje.

 -Tijekom mučenja zavapio sam pozivajući Boga da me uzme, a jedan od dvojice prisutnih četnika koji bio iz vrha Šešeljevih vojnika mi je rekao da i on vjeruje u Gospoda,te me odatle sklonio, a završio sam u logoru Srijemska Mitrovica- prisjeća se Vilim Karlović i dodaje da je poslije upoznao svoje spasitelje, a bio je svjedok na beogradskom suđenju za Ovčaru, te je nakon njegovog svjedočenja jedan od njih oslobođen optužbe.

  Za vrijeme predavanja nastupili su pjevačka skupina KUD „Svilenka“ iz Buka, muška pjevačka skupina „Grabarčani“ i pjevači Zavičajnog KUD Rama iz Pleternice.Foto: Ivan Tomić  Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.