Preventivni program Policijske uprave požeško-slavonske “Zajedno protiv govora mržnje”: “Već u dobi od osam, devet i deset godina imamo grozne stvari”

Autor: D.K.

POŽEGA – Zbog gotovo svakodnevne pojavnosti nasilja na sportskim i drugim terenima Policijska uprava požeško-slavonska organizirala je poučan preventivni program „Zajedno protiv govora mržnje“ na kojem su aktivno sudjelovali predstavnici županije, zdravstva, pravosuđa i sportskih udruga koji su javno progovorili o tom problemu i uputili jasnu poruku kako do toga ne smije dolaziti. U sklopu programa organizirana je i poučna radionica na kojoj su sudjelovali srednjoškolci.

Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-Pred nama danas stoji zahtjevna i odgovorna društvena zadaća, a to je da svojim javnim i društveno odgovornim ponašanjem damo svoj osobni doprinos u nastojanjima da učinimo ovaj svijet ljepšim i boljim! To učiniti možemo samo ukoliko se zajednički angažiramo u promicanju jasnog stava o neprihvatljivosti svih oblika nasilja, ukoliko udruženi djelujemo protiv huliganizma i odmah reagiramo, javno osudimo uvredljive izraze i sve oblike diskriminatornog ponašanja. Zato sustavna prevencija i edukacija te brza i koordinirana reakcija svih nadležnih dionika društva, odnosno jedne zajednice, zasigurno su važne mjere u sprječavanju ove društveno negativne pojave. Policijska uprava požeško-slavonska zajedno sa svojim partnerima provodi ovdje u Požegi preventivni projekt pod nazivom „Zajedno protiv govora mržnje“ pod sintagmom „Govoru mržnje reci jasno NE“ kroz dvije konkretne aktivnosti i to, multimedijalni kutak „Stani pred kameru i pošalji poruku“ te interaktivnu radionicu za srednjoškolce prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima – naglasila je u uvodu preventivnog programa Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske, dodajući kako govor mržnje ima izrazito negativne, psihološke, političke, kulturološke i socijalne učinke na konkretnog pojedinca, društvene skupine i u konačnici za cijelo društvo.

-Mrzilačka propaganda i diskriminatorna praksa odražava se posebno na djecu u njihovim formativnim godinama. Zato je potrebno osigurati sustavnu prevenciju i edukaciju unutar odgoja i obrazovanja djece i mladih, odnosno djecu i mlade aktivno uključiti u promoviranje i življenje zdravih stilova života koji isključuju mržnju i nasilje – naglasila je Ivana Radić.

U sklopu preventivnog projekta uz prikazivanje karatkih filmova i spotova u kojima se progovara o govoru mržnje jasne poruke su iz svog kuta gledišta uputili, dr.sc. Dinko Zima, dekan požeškog Veleučilišta, prim. mr.sc. Vlado Drkulec, dr.med, voditelj Odjela pedijatrije i dugogodišnji sportski djelatnik, Slavenko Čuljak, novinar, Krunoslav Prpić, dipl.iur, predsjednik NK Slavonije, Petar Čuljak, sportski djelatnik, Stjepan Japarić, predsjednik Prekršajnog suda u Požegi, Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana te Dario Dasović, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske.

Ferdinad Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Treba jasno reći ne govoru mržnje i tu poruku prenijeti mladima. Mržnja, nasilje i ne tolerancija nisu modeli rješavanja problema. Ljudi se mogu međusobno razlikovati po mnogo čemu. Možemo i poželjno je da imamo svoja mišljenja i kao takve jasno artikulirani i iznijeti i sukobiti mišljenja, ali nikako osobe se ne smiju radi toga sukobiti. Zrele osobe su u stanju sukobiti mišljenja, a da pri tome ne dođe do njihovog međusobnog sukoba – rekao je Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana.

prim. mr.sc. Vlado Drkulec, dr.med, voditelj Odjela pedijatrije i dugogodišnji sportski djelatnik

Gotovo svakodnevno prim. Vlado Drukulec susreće se sa mladima ali i sa svim njihovim problemima i nestašlucima, kako sa stajališta kao liječnik pedijatar, tako i sportski liječnik i dugogodišnji sportski djelatnik.

-Prije nekog vremena naišao sam na jedan podatak kako u Americi i zapadnim zemljama EU postoji nešto što se zove izjava roditelja ili skrbnika o kodeksu ponašanja na sportskom terenu. U tome se svodi da potpisujete desetak točaka koje se potpisuju pod krivičnom odgovornošću da će se sportski i fer ponašati prema sportskim protivnicima svoje djece, trenerima, sucima i svima onima koji sudjeluju u nekom sportskom natjecanju. Govor mržnje, tolerancija i nasilje ne događaju se samo na sportskim terenima već i izvan njih. Ono što je najgore skuplja se dobna skupina. Već u dobi od osam, devet i deset godina imamo grozne stvari da se netno na nekom mjestu ne smije pojaviti u nekom dresu svog omiljenog kluba ako se to nekome ne sviđa. To je ono što trebamo prevenirati i na svaki način suzbijati naročito u mlađoj dječjoj dobi jer to je ono što će kasnije doći do posljedica. Onom djetetu, mladiću ili djevojci koji sudjeluje u govoru mržnje kao liječnik i sportski djelatnik nastojim pokazati da ima i ona druga strana – naglasio je prim.mr.sc. Vlado Drkulec, dr.med.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot