Preventivni program Policijske uprave požeško-slavonske “Zajedno protiv govora mržnje”: “Već u dobi od osam, devet i deset godina imamo grozne stvari”

POŽEGA – Zbog gotovo svakodnevne pojavnosti nasilja na sportskim i drugim terenima Policijska uprava požeško-slavonska organizirala je poučan preventivni program „Zajedno protiv govora mržnje“ na kojem su aktivno sudjelovali predstavnici županije, zdravstva, pravosuđa i sportskih udruga koji su javno progovorili o tom problemu i uputili jasnu poruku kako do toga ne smije dolaziti. U sklopu programa organizirana je i poučna radionica na kojoj su sudjelovali srednjoškolci.

Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-Pred nama danas stoji zahtjevna i odgovorna društvena zadaća, a to je da svojim javnim i društveno odgovornim ponašanjem damo svoj osobni doprinos u nastojanjima da učinimo ovaj svijet ljepšim i boljim! To učiniti možemo samo ukoliko se zajednički angažiramo u promicanju jasnog stava o neprihvatljivosti svih oblika nasilja, ukoliko udruženi djelujemo protiv huliganizma i odmah reagiramo, javno osudimo uvredljive izraze i sve oblike diskriminatornog ponašanja. Zato sustavna prevencija i edukacija te brza i koordinirana reakcija svih nadležnih dionika društva, odnosno jedne zajednice, zasigurno su važne mjere u sprječavanju ove društveno negativne pojave. Policijska uprava požeško-slavonska zajedno sa svojim partnerima provodi ovdje u Požegi preventivni projekt pod nazivom „Zajedno protiv govora mržnje“ pod sintagmom „Govoru mržnje reci jasno NE“ kroz dvije konkretne aktivnosti i to, multimedijalni kutak „Stani pred kameru i pošalji poruku“ te interaktivnu radionicu za srednjoškolce prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima – naglasila je u uvodu preventivnog programa Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske, dodajući kako govor mržnje ima izrazito negativne, psihološke, političke, kulturološke i socijalne učinke na konkretnog pojedinca, društvene skupine i u konačnici za cijelo društvo.

-Mrzilačka propaganda i diskriminatorna praksa odražava se posebno na djecu u njihovim formativnim godinama. Zato je potrebno osigurati sustavnu prevenciju i edukaciju unutar odgoja i obrazovanja djece i mladih, odnosno djecu i mlade aktivno uključiti u promoviranje i življenje zdravih stilova života koji isključuju mržnju i nasilje – naglasila je Ivana Radić.

U sklopu preventivnog projekta uz prikazivanje karatkih filmova i spotova u kojima se progovara o govoru mržnje jasne poruke su iz svog kuta gledišta uputili, dr.sc. Dinko Zima, dekan požeškog Veleučilišta, prim. mr.sc. Vlado Drkulec, dr.med, voditelj Odjela pedijatrije i dugogodišnji sportski djelatnik, Slavenko Čuljak, novinar, Krunoslav Prpić, dipl.iur, predsjednik NK Slavonije, Petar Čuljak, sportski djelatnik, Stjepan Japarić, predsjednik Prekršajnog suda u Požegi, Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana te Dario Dasović, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske.

Ferdinad Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Treba jasno reći ne govoru mržnje i tu poruku prenijeti mladima. Mržnja, nasilje i ne tolerancija nisu modeli rješavanja problema. Ljudi se mogu međusobno razlikovati po mnogo čemu. Možemo i poželjno je da imamo svoja mišljenja i kao takve jasno artikulirani i iznijeti i sukobiti mišljenja, ali nikako osobe se ne smiju radi toga sukobiti. Zrele osobe su u stanju sukobiti mišljenja, a da pri tome ne dođe do njihovog međusobnog sukoba – rekao je Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana.

prim. mr.sc. Vlado Drkulec, dr.med, voditelj Odjela pedijatrije i dugogodišnji sportski djelatnik

Gotovo svakodnevno prim. Vlado Drukulec susreće se sa mladima ali i sa svim njihovim problemima i nestašlucima, kako sa stajališta kao liječnik pedijatar, tako i sportski liječnik i dugogodišnji sportski djelatnik.

-Prije nekog vremena naišao sam na jedan podatak kako u Americi i zapadnim zemljama EU postoji nešto što se zove izjava roditelja ili skrbnika o kodeksu ponašanja na sportskom terenu. U tome se svodi da potpisujete desetak točaka koje se potpisuju pod krivičnom odgovornošću da će se sportski i fer ponašati prema sportskim protivnicima svoje djece, trenerima, sucima i svima onima koji sudjeluju u nekom sportskom natjecanju. Govor mržnje, tolerancija i nasilje ne događaju se samo na sportskim terenima već i izvan njih. Ono što je najgore skuplja se dobna skupina. Već u dobi od osam, devet i deset godina imamo grozne stvari da se netno na nekom mjestu ne smije pojaviti u nekom dresu svog omiljenog kluba ako se to nekome ne sviđa. To je ono što trebamo prevenirati i na svaki način suzbijati naročito u mlađoj dječjoj dobi jer to je ono što će kasnije doći do posljedica. Onom djetetu, mladiću ili djevojci koji sudjeluje u govoru mržnje kao liječnik i sportski djelatnik nastojim pokazati da ima i ona druga strana – naglasio je prim.mr.sc. Vlado Drkulec, dr.med.

 

0 Comment