Pretisak knjige Julija Kempfa iz 1925.: “Želja nam je da na kraju svoga mandata ostavimo nešto i na trajno sjećanje građanima Požege” /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – Nakon višegodišnje pauze požeški Ogranaka Matice hrvatske svoj rad je obnovio prije četiri godine s novim i vrijednim rukovodstvom, koje je u proteklom razdoblju organiziralo na desetke kulturnih događanja svake godine. Želja im je bila da na kraju svoga mandata ostaviti nešto i na trajno sjećanje građanima Požege.

dr.sc. Vesna Vlašić, predsjednica požeške Matice hrvatske

– Odlučili smo okruniti svoj četverogodišnji mandat s jednim pretiskom knjige, a to je knjiga Julija Kempfa „Iz prošlosti Požege i požeške županije koja je tiskana 1925. godine. Ova knjiga je biser koji mi darujemo požeškoj kulturnoj javnosti, jer se više ne može nigdje nabaviti, a značajna je za Požežane i mlade ljude da ih podsjeti na vrijednost njegovih djela. Kempf je 1910. godine izdao svoju kapitalnu monografiju Požega, a u obliku sveščića je izdavao arhivske dokumente koje je godinama sakupljao kao materijal za svoju monografiju. 1925. i 1926. izdavao je svoje sveščiće arhivskih dokumenata. Posebna vrijednost ove knjige je što su te arhive iz kojih je Kempf crpio dokumente izgorjeli u požaru i originalnih dokumenata više nema, tek njegove zabilješke – istakla je na promociji predsjednica MH dr. sc. Vesna Vlašić.

Knjiga sadrži na 224 stranice zapise o prošlosti Požege od 1720. godine, pa do kraja 19. stoljeća. Tiskana je u tvrdom uvezu u nakladi od 200 primjeraka u tiskari Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna u Požegi, a po jedan primjerak ogranak MH će dostaviti u sve školske i narodne knjižnice i kulturne institucije Požeško-slavonske županije.

Promociju su uveličali profesori Glazbene škole u Požegi izvođenjem nekoliko glazbenih djela, a promociji su nazočili požeški dogradonačelnik Ferdinand Troha i kao posebnost, unuk Julija Kempfa, glazbenik, prof. dr. sc. Davorin Kemf iz Zagreba.

Promocija pretiska održana je u Knjižnici Gimnazije Požega.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »