Presudni su djelići sekunde u njihovom pozivu spašavajući ljudske živote – na hitnim intervencijama su bili 2.228 puta i prešli gotovo 50 tisuća kilometara

Autor: DK

blank

Kada sretnemo „žuto“ kombi vozilo Hitne medicinske pomoći na cesti koje ima upaljene zavijajuće sirene i plava rotacijska svjetla tražeći prednost prolaska od drugih sudionika u prometu sledi nam se krv u žilama. Gotovo se svi u sebi zapitaju kuda žure, što se dogodilo, nekome je pozlilo, negdje je došlo do prometne nesreće…. Odgovor nam se sam po sebi nameće žure na mjesto gdje su upućeni  na intervenciju, da medicinsko osoblje nekome pruži prvu pomoć, spasi život….

Raditi taj posao, kao liječnik, medicinska sestra, tehničar ili vozač nije nimalo lagan. Možemo reći da to nije posao već poziv na koji su se oni odlučili, biti u svojoj smjeni i na raspolaganju svima u potrebi. U nekim situacijama ne mogu biti istovremeno na više mjesta, određuju se prioriteti iz kojeg razloga ne bi trebali primati (ne)opravdane kritike nekih nezadovoljnika. Oni, medicinski timovi koji odlaze na teren, čine u djelićima sekundi ono što je u njihovoj moći.

Najmanje dva puta godišnja napravimo osvrt na rad Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije te kroz razgovor s ravnateljem te ustanove Fabijanom Barišićem pobliže doznamo o njihovom radu.

blank

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije

-Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u prosjeku ima ukupno 60 zaposlenih, od čega 4 osobe uključujući i ravnatelja u administrativnom i upravnom dijelu a 56 zaposlenika su zdravstveni djelatnici. Imamo tri ispostave, u Požegi, Pleternici i Pakracu. Broj TIM-ova se zadnjih dvije godine nije mijenjao i on ukupno iznosi 10 TIM-ova 1 i 10-TIM-ova 2 koji su smješteni na tri lokacije pet TIM-ova 1 u Pakracu, pet TIM-ova 1 u Požegi, pet TIM-ova 2 Pleternica i pet TIM-ova 2 u Požegi – ističe ravnatelj Barišić naglašavajući kako od uvođenja posebnih mjera od strane nadležnog Ministarstva zdravstva u mjesecu ožujku Zavod za hitnu medicinu ima organizirano posebnu pripravnost jednog TIM-a 2 pripremljenog sa posebnom opremom za prijevoz životno ugroženih pacijenata na respiratoru zaraženih sa COVID -19 koje u određenu kliniku u Osijeku ili Zagrebu prevozi Zavod za hitnu medicinu, a prijevoz životno ne ugroženih obavlja Dom zdravlja sa jednim TIM-om iz pripravnosti.

Medicinsko osoblje je imalo ne mali broj intervencija na terenu, u prvih šest mjeseci, 2.228, od čega Požega TIM1 – 507, TIM2 – 745,  TIM1 – Pakrac 568 i TIM2  – Pleternica 408. Uz odlazak na teren obavljaju se i pregledi u ambulantama Zavoda za hitu medicinu kojih je bilo ukupno 3.993 od čega Ambulanti Požega 2.891 te Ambulanti Pakrac 1.102 pacijenta.

blank-S našim vozilima smo u prvih šest mjeseci prešli 48.981 kilometar. Prosječno vrijeme izlaska na intervenciju unutar zlatnog sata je iznad 90 posto na svim lokacijama na kojima Zavod obavlja svoju djelatnost. Vrijeme izlaska na teren po zaprimljenom pozivu za razdoblje siječanj – lipanj prosječno iznosi Požega – 04:27 minuta, Pakrac – 06:52 minuta, Pleternica – 05:39 minuta – naglašava ravnatelj Barišić nastavljajući kako je u proteklom razdoblju od siječnja do lipnja obavljeno 46 reanimacija. Od toga 8 reanimacija je bilo uspješno.

Ravnatelj Barišić nam je pojasnio kako je pozivni centar, dojavna jedinica za cijelu Požeško-slavonsku županiju na jednom mjestu, u Požegi, gdje se primaju svi pozivi, a koji su poslovi uređeni prema “Norveškom kriteriju”. Naglasio je kako se svi pozivi određuju i zaprimaju prema stupnju hitnosti i shodno tome ekipe upućuju na teren ta da svaki TIM ima različiti oblik edukacije.

blank-Dispečeri u dojavnoj jedinici su viši medicinski tehničari koji su za te poslove educirani i svake tri godine odlaze na dodatne edukacije – ističe ravnatelj Barišić dodajući kako se i drugo medicinsko osoblje koje radi u Hitnoj pomoći sustavno upućuje na edukacije i različite tečaje, a sve u cilju što boljeg i kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite

-Važno je za napomenuti kako je od navedenih 8 uspješnih reanimacija da su dvije reanimacije su započete laičkim oživljavanjem od strane obitelji ili drugih članova i ovim putem ukazujemo značaj suradnje sa dispečerem koji će uputiti pozivatelja da pristupi oživljavanju pacijenta do dolaska našeg TIM-a, naročito ako se radi o udaljenosti za koju je nužno duže vrijeme do dolaska TIM-a hitne medicinske pomoći. Napominjem i to da na ovaj način imamo dva života više spašena u ovom razdoblju – dodaje ravnatelj Barišić.

blankObnavljanje voznog parka i nabavka opreme veoma je bitna kako bi medicinsko osoblje uvijek bilo spremno u što kraćem vremenu izići na intervenciju i pomoći potrebitima. Prema riječima ravnatelja Barišića Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije je po provedenom postupku javne nabave zaključio ugovor o isporuci tri nova vozila hitne medicinske pomoći koji će do kraja ove godine obnoviti vozni park i postići prosječnu starost vozila ispod dvije godine.

-Sva vozila hitne medicinske pomoći su opremljena suvremenom opremom (defibrilatorom, respiratorom, aspiratorom, videolaringoskopom, kao i svom ostalom opremom koja čini standard vozila hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj – zaključio je Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

Foto: Arhiva, pozega.eu

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića