Preminuo mons. Vjekoslav Marić dugogodišnji požeški župnik Župe sv. Leopolda Mandića

Autor: DK

U jutarnjim satima u nedjelju, 18. listopada, u Općoj županijskoj bolnici u Požegi preminuo je u devedeset i četvrtoj godini života i sedamdesetoj godini svećeništva   umirovljeni svećenik Požeške biskupije, požeški župnik Župe sv. Leopolda Mandića, od njenog osnutka i počasni prelat Njegove svetosti mons. Vjekoslav Marić.
Sprovod preminulog svećenika Vjekoslava Marića bit će u utorak, 20. listopada 2020. na Groblju Krista Kralja u Požegi u 15.00 sati koji će započeti svetom misom zadušnicom i potom polaganja njegova smrtnog tijela u grobnicu svećenika Požeške biskupije.
Podsjetimo mons. Vjekoslav Marić bio je punih 36 godina, od njenog osnutka, župnik požeške Župe sv. Leopolda Mandića koja je osnovana prije gotvo 44 godine. 2012. godine vjernici požeške Župe sv. Leopolda Mandića oprostili su se od svoga prvog, a ujedno i najstarijeg djelatnog svećenika Požeške biskupije msgr. Vjekoslava Marića koji je otišao u murovinu, a naslijedio ga je vlč. Jozo Jurić, koji i danas obnaša tu službu. Preč Marić za svećenika je zarađen prije 69 godina.

U novoj župi,  sv. Leopolda Mandića izgradio je dvije crkve, a za prvu koja se gradila u komunističko vrijeme u devet godina i osam mjeseci čak je 400 puta hodočastio državnim službenicima kako bi ishodio građevinsku dozvolu. Dobio ju je tek na blagdan sv. Josipa 1984. godine.

– Svećenik mora umrijeti od svećeničkih napora, nije jedna druga smrt nije njega dostojna – rekao je te nedjelje 2012.  godine u prigodi primopredaje službe  požeškog župnika mons. Vjekoslav Marić nastavljajući kako je svećenik koji nije na prisilnom radu 

-Bog me pozvao, odazvao sam se, ali onda kada sam se odazvao trebam se potpuno dati Bogu. Narod Božji ne treba ni preveć pametne ni preveć mudre jer Crkvu nisu obnavljali nekakvi filozofi nego male duše velikog srca – poručio je tada preč. Marić.

Na dan 15. obljetnice uspostave Požeške biskupije biskup Škvorčević predao je četvorici svećenika povelje o odlikovanju

Za počasnog prelata imenovan je mons. Vjekoslav Marić, katedralni arhiđakon i umirovljeni župnika župe sv. Leopolda Mandića u Požegi kao priznanje za vjerno služenje Crkvi tijekom 61 godine svećeništva, posebno za ono što je učinio kao prvi ravnatelj Caritasa Požeške biskupije te za osnutak i savjesno pastoralno vodstvo župe sv. Leopolda Mandića u Požegi tijekom 36 godina.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.