Preminuo je znameniti Branko Hribar rođeni Požežanin autor poznate festivalske uspješnice Dan plavetan kao lan

Autor: Jelenko Topić

Rođeni Požežanin dugogodišnji urednik i dramaturg u Dramskom programu Hrvatskoga radija, televizijski scenarist, književnik i pjesnik Branko Hribar umro je u utorak u 93. godini. Rodio se 22. srpnja 1930. godine.

Maturirao je u požeškoj gimnaziji 1950. godine. Potom odlazi na studij hrvatskog jezika i književnosti na Filozofski fakultet, u Zagreb, na kojem diplomira 1956. i potom neko vrijeme radi u svojstvu profesora u Kutjevu i Požegi. Bio je i urednikom Požeškog lista, a uređivao Moslavački list u Kutini (1950–60).

Autor je brojnih televizijskih emisija i svestrani kulturni djelatnik, od 1966. godine do umirovljenja 1992. bio je urednik u Dramskom programu tadašnjeg Radio-Zagreba, te pokretač i urednik desetljećima rado slušanog “Panoptikuma”.

Kao pisac i pjesnik koristio je i pseudonim Adam Vučjak uzimajući ga očigledno po predjelu u rodnom gradu, a za knjigu za djecu istoga naslova (Adam Vučjak) 1976. godine dobio je nagradu “Grigor Vitez”. Dobitnik je Goranove plakete za dječju poeziju 1984. godine.

Bio je i jedan od osnivača Muzičkog festivala Slavonije u Požegi, te više godina u njegovom najužem rukovodstvu. Za taj festival autor je stihova popularnih pjesama Dan plavetan kao lan, Čaj za lole i drugih. Te pjesme potpisivao je svojim psueudonimom Stipe Bjelobrk.

Bilo bi dobro da mu se rodni grad na neki način oduži barem imenom jedne ulice jer prema našim spoznajama za života od rodnog kraja nije dobio nikakvo priznanje.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek