PRELET JATA ŽDRALOVA PREKO POŽEGE: Najavljuju prestanak zime i dolazak proljeća [FOTO]

Autor: D.M.

Ništa neobično da je preko Požege u preletu primijećeno oveće jato ždralova da nije tek početak siječnja. Naime, ove ptice obično od veljače do travnja, možemo vidjeti u preletu u raznim dijelovima Hrvatske. Jata ždralova koja su se u prodornom glasanju, sličnom divljim guskama, letom s juga, uputili u seobu prema sjevernim područjima.

Postoji uvjerenje da su ždralovi u narodu poznati kao odlični meteorolozi, i prognostičari, prema kojima se ravnaju već dugi niz godina, i kako još nikada nisu pogriješili. Vjeruje se da ždralovi posjeduju izuzetnu moć prepoznavanja toplih i hladnih klimatskih struja i, čim ih osjete krenu na svoj let prema jugu ili sjeveru, ovisno radi li se o toplijim ili hladnim strujama.

Ove godine, njihov let je stigao relativno rano – što bi, po narodnom vjerovanju, trebalo značiti na konačni prestanak zime i hladnog vremena.

U literaturi pronalazimo da su odrasle ptice visoke do 120 centimetara, pri čemu su ženke nešto manje od mužjaka. Raspon krila im je do 2,4 metra, a noge su u letu duže od repa. Težina odraslog mužjaka je do 7 kilograma, a ženke su oko jednog kilograma lakše.

Ždralovi radarskom preciznošću lete s juga prema sjeveru, i obrnuto, u nekoliko poznatih pravaca. Oni koje imamo prigode vidjeti u letu iznad naših područja uglavnom su jata koja se kreću poznatom rutom od Afrike, Italije, preko doline Neretve, do rijeke Save na sjeveru, gdje se granaju u velika jata prema sjeveru Europe, žitorodnim poljima Rumunjske, Poljske, Njemačke, Rusije… Njihova pojava na lokalnim jezerima i ostalim močvarnim područjima znak je samo kratkog odmora gdje će prikupiti snagu za daljnji let prema sjeveru Europe.

Ako je vjerovati, ždralovi najavljuju prestanak zime i dolazak proljeća.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek