Prekršajni sud otvorio vrata znatiželjnicima

Autor: D.K.

POŽEGA – Danom otvorenih vrata  Prekršajni sud u Požegi  prigodno je  obilježio Europski dan pravosuđa. Zainteresirani posjetitelji mogli su upoznati s radnim procesima u sudovima, funkcioniranju pravnog sustava i sl. Među njima su bili studenti Veleučilišta u Požegi koji tijekom studija imaju u provođenju nastave dodirnih točaka sa funkcioniranjem pravosudnog sustava.

Đurđa Čakalić, zamjenica predsjednika Prekršajnog suda Požega

-Ukupno smo u sve tri oblasti djelovanja: javni red i mir, zatim promet, te gospodarstvo u ovoj godini imali 1200 predmeta, a tu je još neriješenih 400 predmeta iz prethodnog razdoblja, kao i tisuća predmeta izvršenja koje obavljaju referenti za izvršenje prekršajnih kazni – kazala nam je zamjenica predsjednika Prekršajnog suda u Požegi Đurđa Čakalić, te dodala da sada ovdje rade četiri suca i jedan sudski savjetnik.

Tijekom dana posjetitelji su upoznati sa pojedinostima vezanim uz pojedini segment radnog procesa, te funkcioniranja informatičkih sustava koji su javno dostupni i informatičkog sustava koji nije javno dostupan.

Otkad se promijenila nadležnost za izricanje kazni za neke prekršaje u ovom  Prekršajnom  sudu je nešto manje predmeta što se ponajviše osjeti u oblasti prometa na cestama. Takve predmete sada dijelom rješava policija, tako da ovdje uglavnom pristižu prigovori na njihova prvostupanjska rješenja. Inače, ovdje su rokovi rješavanja predmeta relativno kratki što nije slučaj u nekim drugim ovakvim institucijama pogotovo u našim velikim gradovima.

Na koji način radi Prekršajni sud u Požegi u to su se došli uvjeriti studenti s požeškog Veleučilišta sa svojim profesorima kojima je prezentirano ustrojstvo i način djelovanja te institucije.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek