Prekida se tradicija sudovanja koja je stara 300 godina: Vrhovni sud odbio prigovor Požežana-sedmero sudaca i djelatnika će putovati u Slavonski Brod, a troškovi enormno rastu

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Od ovog tjedna Požega ostaje bez Kaznenog, a od ljeta vjerojatno i bez Građanskog odjela Stalne službe Županijskog suda Slavonski Brod čime se prekida tradicija sudovanja te razine stara 300 godina. Do prije nekoliko godina u Požegi je bio Županijski sud, prije 1990. Okružni sud, a u zadnje vrijeme samo Stalna služba brodskog suda!

Dobivši odluku o premještaju na rad u Slavonski Brod četiri požeška suca i tri djelatnice uputili su početkom ove godine prigovor Vrhovnom sudu RH koji je to odbio čime se formalno trajno ukida Kazneni odjel u Požegi i kazneno sudovanje s tradicijom iz 18. stoljeća.

-Ova odluka iznenađuje i u Požeško-slavonskoj županiji izaziva čuđenje, kao i rezigniranost, a po mom mišljenju radi se o kontinuitetu devastacije jedne od najznačajnijih ustanova u gradu Požegi i cijeloj Požeštini – kaže nam dobro upućeni izvor iz požeškog pravosuđa koji zbog okolnosti tih zbivanja želi ostati anoniman.

Slavonskobodski Županijski sud čini sada 11 sudaca iz Požege koji još rade u Stalnoj službi Požega, zatim predsjednik suda i tri suca iz Slavonskog Broda uz jednu sutkinju iz Županje od čega jedan brodski sudac sredinom ove godine po sili zakona odlazi u mirovinu dok još jedna sutkinja može raditi ukupno još dvije do tri godine – upozoravaju požeški suci i djelatnici Stalne službe.

Paralelno sa požeškim sudom osnovan je i zatvor što je činilo kaznenopravnu cjelinu, a zadnjih desetak godinu se narušiti ova kompaktnost ne vodeći pri tom računa o materijalnim troškovima kao ni o tradiciji. Požega ima kvalitetnu zgradu suda, pet penalnih ustanova, probacijski ured, te vrhunske suce koji u sadašnjem trenutku rješavaju 80 posto predmeta slavonskobrodskog suda.

U Požegi se nalazi istražni zatvor pa se sada svakog mjeseca obavlja oko 30 bespotrebnih vožnji pritvorenika u Slavonski Brod što stoji dosta novca. Ranije je u Slavonski Brod bez potrebe preseljeno Županijsko državno odvjetništvo za koje se plaća najam zgrade(!) dok istovremeno u bivšem požeškom odvjetništvu prostori zjape prazni!

-Ovo preseljenje će stajati više od 500 tisuća kuna godišnje jer sada svaki sudac i drugi djelatnik za put u Brod dobiva dnevno 65 kuna putnih troškova što za njih sedam sada iznosi 455 kuna za svaki radni dan – tvrdi naš neimenovani izvor. Uz to svaki prijevoz zatvorenika ili pritvorenika u brodski sud stoji 500 kuna!

Mišljenja se stručnjaka da Hrvatska nije toliko bogata država jer je čest slučaj da se pritvorenik prevozi u Slavonski Brod gdje ga saslušava sudac iz Požege, a optužbu zastupa državni odvjetnik opet iz Požege što znači da svi troje putuju tamo umjesto da se to obavi u Požegi.

-U Požegi žive kazneni suci, a ne u Slavonskom Brodu, požeški sud ima reprezentativnu vijećnicu za suđenja, a Brod nema, u Požegi su kaznionica i zatvor čime je logično da tu bude i sudac izvršenja kazni, požeški sud ima uvjete tj. ograđen prostor za ulazak i odlazak pritvorenika iz zgrade, a k tomu zgrada suda u Slavonskom Brodu je stotinjak metara od državne granice što nije slučaj niti u jednoj državi i predstavlja sigurnosni problem.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: