Prekida se tradicija sudovanja koja je stara 300 godina: Vrhovni sud odbio prigovor Požežana-sedmero sudaca i djelatnika će putovati u Slavonski Brod, a troškovi enormno rastu

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Od ovog tjedna Požega ostaje bez Kaznenog, a od ljeta vjerojatno i bez Građanskog odjela Stalne službe Županijskog suda Slavonski Brod čime se prekida tradicija sudovanja te razine stara 300 godina. Do prije nekoliko godina u Požegi je bio Županijski sud, prije 1990. Okružni sud, a u zadnje vrijeme samo Stalna služba brodskog suda!

Dobivši odluku o premještaju na rad u Slavonski Brod četiri požeška suca i tri djelatnice uputili su početkom ove godine prigovor Vrhovnom sudu RH koji je to odbio čime se formalno trajno ukida Kazneni odjel u Požegi i kazneno sudovanje s tradicijom iz 18. stoljeća.

-Ova odluka iznenađuje i u Požeško-slavonskoj županiji izaziva čuđenje, kao i rezigniranost, a po mom mišljenju radi se o kontinuitetu devastacije jedne od najznačajnijih ustanova u gradu Požegi i cijeloj Požeštini – kaže nam dobro upućeni izvor iz požeškog pravosuđa koji zbog okolnosti tih zbivanja želi ostati anoniman.

Slavonskobodski Županijski sud čini sada 11 sudaca iz Požege koji još rade u Stalnoj službi Požega, zatim predsjednik suda i tri suca iz Slavonskog Broda uz jednu sutkinju iz Županje od čega jedan brodski sudac sredinom ove godine po sili zakona odlazi u mirovinu dok još jedna sutkinja može raditi ukupno još dvije do tri godine – upozoravaju požeški suci i djelatnici Stalne službe.

Paralelno sa požeškim sudom osnovan je i zatvor što je činilo kaznenopravnu cjelinu, a zadnjih desetak godinu se narušiti ova kompaktnost ne vodeći pri tom računa o materijalnim troškovima kao ni o tradiciji. Požega ima kvalitetnu zgradu suda, pet penalnih ustanova, probacijski ured, te vrhunske suce koji u sadašnjem trenutku rješavaju 80 posto predmeta slavonskobrodskog suda.

U Požegi se nalazi istražni zatvor pa se sada svakog mjeseca obavlja oko 30 bespotrebnih vožnji pritvorenika u Slavonski Brod što stoji dosta novca. Ranije je u Slavonski Brod bez potrebe preseljeno Županijsko državno odvjetništvo za koje se plaća najam zgrade(!) dok istovremeno u bivšem požeškom odvjetništvu prostori zjape prazni!

-Ovo preseljenje će stajati više od 500 tisuća kuna godišnje jer sada svaki sudac i drugi djelatnik za put u Brod dobiva dnevno 65 kuna putnih troškova što za njih sedam sada iznosi 455 kuna za svaki radni dan – tvrdi naš neimenovani izvor. Uz to svaki prijevoz zatvorenika ili pritvorenika u brodski sud stoji 500 kuna!

Mišljenja se stručnjaka da Hrvatska nije toliko bogata država jer je čest slučaj da se pritvorenik prevozi u Slavonski Brod gdje ga saslušava sudac iz Požege, a optužbu zastupa državni odvjetnik opet iz Požege što znači da svi troje putuju tamo umjesto da se to obavi u Požegi.

-U Požegi žive kazneni suci, a ne u Slavonskom Brodu, požeški sud ima reprezentativnu vijećnicu za suđenja, a Brod nema, u Požegi su kaznionica i zatvor čime je logično da tu bude i sudac izvršenja kazni, požeški sud ima uvjete tj. ograđen prostor za ulazak i odlazak pritvorenika iz zgrade, a k tomu zgrada suda u Slavonskom Brodu je stotinjak metara od državne granice što nije slučaj niti u jednoj državi i predstavlja sigurnosni problem.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot