PREHRANA UČENIKA: Požeško-slavonska županija među tri gdje najmanje djece imaju obroke u školi

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / ZAGREB – Redakcija obrazovanja i znanosti Hrvatske radiotelevizije provela je projekt „Prehrana u školi“ čiji su rezultati ovog petka predstavljeni u programu HTV-a. Urednica Sunčica Findak je pohvalila suradnju sa svim  županijama, gradovima i općinama, ali i s Ministarstvom obrazovanja. Podaci pružaju odličan pregled kako i gdje se hrane naši učenici. I zaključak je ovaj –  stanje u školstvu u Hrvatskoj, nejednaki uvjeti, preslika su i u ovoj temi.

-Možda neki smatraju da ova tema nije relevantna za školski sustav, međutim države koje imalo drže do svojih učenika i obrazovnog sustava upravo smatraju da zdrava prehrana itekako utječe na školski uspjeh- naglasila je urednica Findak.

Navela je kako od 898 osnovnih škola 747 imaju školsku kuhinju. Najmanje matičnih škola sa školskim kuhinjama je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Od 1188 područnih osnovnih škola 465 ima školsku kuhinju. Najmanje djece ima organiziranu prehranu u područnim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Požeško-slavonskoj županiji i Virovitičko-podravskoj županiji. U Slavoniji smo naišli na podatke gdje su gdje su izvrsno organizirane školske kuhinje.

U Hrvatskoj je od ukupno 321 tisuće učenika, 60 posto uključeno je u školsku prehranu. 83 posto ima organiziranu prehranu jedanput tijekom dana, a 16 posto dva ili tri obroka tijekom dana.

Govoreći o podacima koje su prikupili, Sunčica je rekla kako u jednoj školi niti jedan učenik ne koristi usluge kuhinje, u drugoj pak imaju kuhinju ali nemaju odobrenje ministarstva da otvore radno mjesto kuhara. S druge pak strane, kaže, ima županija gdje besplatnu prehranu ima više od 5 tisuća učenika, gdje imaju posebnu prehranu za učenike islamske vjeroispovijesti, posebnu za  učenike dijabetičare ili one s alergijama.

Navela je primjer Finske gdje od 1948. godine serviraju zdrave i besplatne obroke za sve učenike smatrajući da je njihovoj djeci zdrav obrok  potreban kako bi postizali što bolje uspjehe.

Dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, izjavila je da bi učenici trebali jesti tri porcije povrća dnevno, a dvije porcije voća. No situacija je takva da samo svaki treći učenik to konzumira i to samo jednom dnevno. Osim toga, svaki drugi srednjoškolac ne doručkuje redovito, a svaki treći konzumira slatko i gazirano piće.

/Foto: Arhiva, pozega.eu/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot