Pregršt nagrada u Oćeviji pokraj Vareša osvojila pleternička ekipa Antuna Bella i kume Keti David /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Živopisno mjesto Oćevija, u susjednoj Bosni i Hercegovini, općini Vareš, još uvije skriva svoje prirodne ljepote i znamenitosti od bojnih prolaznika i putnika namjernika. Taj prelijepi kraj i tamošnji malobrojni stanovnici vjerno čuvaju ono čega više gotovo da i nema u Europi – kovanje željeza na srednjovjekovni način u starim kovačnicama koje pokreću snagom vode.

Upravo je to selo pronašla ekipa iz naših krajeva predvođena Antunom Bello i kumom Keti David koja se odvažila odmjeriti snage na tradicionalnoj manifestaciji “Pekijadi”.

Oćevijada, selo, do kojeg je sve donedavno vodio makadamski put, smješteno je na planini Zvijezdi na otprilike pola puta između Vareša i Olova. Put do Oćevija je posebna priča. Prolazak kroz pećinu Stijene, koja je prije četrdesetak godina proširenu kako bi kroz nju mogli prolaziti i automobili poseban je doživljaj. Kad se iz te pećini iziđe gotovo da puca pogled u prelijepi i netaknuti krajolik okružen šumom, poljima i izvorima.

Upravo se u tom selu tradicionalno održava Međunarodno natjecanje u pripremi jela ispod peke “PEKIJADA”. Na Pekijadi su i ove godine sudjelovale ekipe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Zaštitni znak lokaliteta na kome se održava natjecanje su izvori pitke i tople vode, koji su među najizdašnijima u slivu rijeke Bosne.

Ekipa Etno kuće Bello prevođena Antunom i kumom Keti David uz vještog i već dokazanog kuhara Ivicu Galića Galu i njegove pomagače Petra Veletića, Tonija i Ronalda Bellu dokazala je da se može natjecati u više disciplina i odnijeti pobjedu.

Pleternička se ekipa uhvatila u koštac u pripremi teletine ispod peke s onim iskusnim gurman majstorima koji tu tradiciju prenose s koljena na koljeno. Više nego ukusan specijalitet mnogi su htjeli kušati jer je bio uz tajne tako pripremljen da su mnogi pitali u čemu je tajna. Tako pripremljen specijalitet trebalo je i pred komisijom prezentirati, na pladnju aranžirati koja je dekoracija komisiju ostavila bez daha tako da je nagrada pripala upravo pleterničkoj ekipi.

Komisija je ostala i bez riječi kada je ocjenjivala i najljepše uređeni stol za koji je također ekipi Etno kuće Bello uslijedila nagrada na što je pleternička ekipa bila veoma ponosno uz svog domaćina Miju Vijakčića, inače iz tog mjesta Oćevija.

Održana je još jedna zanimljiva igra – što duži boravak u hladnoj vodi na jednom od izvora u kojem je temperatura samo devet stupnjeva. Brojni su pokušali što duže ostati, ali nisu uspjeli vremenski dugo. Rekorder svih rekordera za sada je bila kuma Keti David koja je izdržala punih 12 minuta. Prijašnji rekorderi su bili koji su mogli izdržati nešto više od minutu.

Uz sve te igre i natjecanja nije ne nedostajalo narodnog veselja u Oćeviji u kojem su se okupili i oni koji su zbog ratnog vihora napustili svoju rodnu grudu, ali se rado u njega vraćaju i obnavljaju sjećanja kako je to nekad bilo. Vjerno se čuva tradicija i zajedništvo kojemu je svoj doprinos u trodnevnom posjetu dala ekipa iz pleterničkog kraja koja također gaji ljubav prema takvim i sličnim manifestacijama.

Prigoda je bila svima koji su za to iskazati želju obići i stare kovačnice u kojima su im stari kovači koji su se uz svoj očeve i djedove počeli time baviti dok su imali 15-ak godina.
Imalo se puno toga vidjeti čega više u današnjem moderniziranom svijetu više nema.

Zahvalu za dolazak i sudjelovanje na natjecanjima ali posjetu njihovom kraju pleterničkoj ekipi uputio je i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević.

Svojim foto objektivom sve je zabilježio, kako to zna reći Antun Bello poznati zaljubljenik u fotografiju Mirko Cenbauer iz Kutjeva, također član ekipe i predstavnik Planinarskog društva Vidim gdje je on na funkciji tajnika. Najiskrenije se zahvaljujemo na prekrasnim ustupljenim fotografijama kolegi Mirku Cenbauer.   

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »