Požega.eu

Predstavom “Tonka će sutra” otvoren 1. Festival Slavonskih kazališta

PRIJE 1 GODINU
TEKST: S.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Predstavom “Tonka će sutra” otvoren 1. Festival Slavonskih kazališta Požega.eu | Predstavom “Tonka će sutra” otvoren 1. Festival Slavonskih kazališta

PRIJE 1 GODINU
TEKST: S.P.

Od 15. do 22. listopada u Požegi se održava 1. Kazališni festival “Slavonski KaFe”. Ideja i cilj festivala je da se slavonska kazališta snažnije povežu u svim oblicima suradnje. Festival koji pred kazališnu publiku donosi pet recentnih kazališnih predstava otvoren je svečanim programom i premijernom izvedbom predstave za djecu “Tonka će sutra”.

Gradsko kazalište Požega nositelj je projekta u kojem sudjeluju i Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Dječje kazalište “Branko Mihaljević”, Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci s ciljem snažnijeg povezivanja, dok je festival zamišljen kao kruna te suradnje. U trajanju od sedam dana, svake godine održavat će se u drugom slavonskom gradu. U natjecateljskom dijelu Festivala idući tjedan kazališnu publiku svaki dan očekuje po jedna predstava koju su kazališta prijavila kao najbolju iz svoje prošle sezone.

Dodjeljuju se četiri nagrade i to za najbolju predstavu po izboru publike te tri nagrade žirija – najbolja predstava te najbolja glumica i glumac Festivala. Članovi žirija, prvog KaFe-a su Zrinka Turalija – glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a, Tomislav Čadež – kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Antonija Stanišić Šperanda – glumica, Sanja Pok – novinarka portala Slavonski.hr  i Maja Petrović – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege. Nagrade će biti dodjeljene na svečanosti zatvaranja Festivala 22. listopada.

Na svečanosti otvaranja festivala uz brojnu publiku bili su izaslanica Ministrice kulture i medija Republike Hrvatske – ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, aktualna intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja, ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci Zdenko Rečić te zamjenik ravnatelja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Vladimir Ham – novoizabrani intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.“Velika je čast i odgovornost ovih dana bila na Gradskom kazalištu Požega organizirati nešto po prvi put, nešto novo, nešto što je idejno staro tek nešto više od godinu dana. Potreba da se slavonska kazališta udruže, da radimo zajedno, da osnažimo i nametnemo na kazališnoj karti Hrvatske večeras je evo zaživjela i vjerujem da će cijela ta priča iz godine u godinu rasti i širiti te i privlačiti možda i druge u ovu našu mrežu slavonskih kazališta,” ravnateljica našeg Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović. U ime Grada Požege ponos i zadovoljstvo što Festival svoje prvo izdanje doživljava upravo u Požegi izrazila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović.”Izrazito smo ponosni što je ideja o povezivanju slavnskih kazališta došla do realizacije i što je baš nama, Gradu Požegi, pripala čast domaćinom prvog Slavonskog kazališnog festivala. Želim svima da uživate u ovom bogatom kazališnom tjednu, da ne budete prestrogi kritičari i da sve ovo podržimo sljedeće godine u drugom slavonskom gradu,” rekla je pročelnica. Prigodnim riječima publiku i uzvanike pozdravila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, a Festival je otvorila izaslanica Ministrice kulture i medija Republike Hrvatske – ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković.Publika je uživala u premijernoj izvedbi predstave “Tonka će sutra” koja je produkcija festivala i nije u natjecateljskom dijelu. Nastala je prema prema motivima istoimene slikovnice, autorice Jelene Pervan, pod redateljskom palicom Marijane Matoković. Priču o djevojčici koja sve ostavlja za sutra odigrale su živo i uvjerljivo Katarina Šestić Baotić (mama), Monika Lanšćak (Tonka) i Anabela Sulić (teta Sara).

Program Festivala nastavlja se u natjecateljskom tonu, u ponedjeljak, 17. listopada kada će biti izvedena predstava “Anton Žic, baba i harmonika”, predstava za mlade i odrasle DK “Branko Mihaljević u Osijeku/ Kazalište Oberon.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.