Požega.eu

Predstavljene ovogodišnje aktivnosti preventivne akcije “Poštujte naše znakove”

PRIJE 1 GODINU
S.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Predstavljene ovogodišnje aktivnosti preventivne akcije “Poštujte naše znakove” Požega.eu | Predstavljene ovogodišnje aktivnosti preventivne akcije “Poštujte naše znakove”

PRIJE 1 GODINU
S.P.Već 28 godina na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. Ovogodišnje aktivnosti akcije u Požegi su predstavljene kod Osnovne škole Julija Kempfa u koju je krenulo 78 prvašića.

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio.

Osnovna škola Julija Kempfa ove školske godine upisala je 78 prvašića, od toga 72 učenika danas je krenuo u redovne razredne odjele i 6 učenika u posebne razredne odjele i odgojno-obrazovne skupine.”Već od prvog tjedna nastave naši učitelji sa stručnom službom educirat će učenike kako se sigurno kretati u prometu, kako sigurno doći u školu i iz škole kući. Tijekom cijele školske godine odradit ćemo i niz preventivnih aktivnosti u suradnji s Policijskom upravom Požeško-slavonskom i Grad Požegom, ali ono što mi odrasli možemo jest krenuti svatko od sebe, zapitati se kako se mi ponašamo u prometu i mi moramo pokazati prometnu kulturu, biti uzori i tako možemo zaštititi naše najmlađe,” rekla je ravnateljica škole Kornelija Sabljak.

Policija punih 28 godina provodi akciju “Poštujte naše znakove” koja je usmjerena na polaznike prvih razreda, ali i na sve druge sudionike u prometu. Akcije nije započela danas, s prvim danom škole, jer policija je već tijekom ljetnih mjeseci krenula u provedu.“Obišli smo prometnice, provjerili prometnu signalizaciju kako bi se uklonili svi nedostatci. Od prometnih prekršaja koje najčešće zatičemo su nepoštivanje ograničenja brzine, nepoštivanje prednosti prolaska na obilježenim pješačikim prijelazima i nepropisno parkiranje u zonama škola, a na to ćemo posebno obratiti pažnju. Sljedećih dana na prvim roditeljskim sastancima kontakt policajci polaznicima prvih razreda i njihovim roditeljima održat će kratka predavanja kako sigurno prometovati. Jer dobrim primjerom, odrasli već mogu učiniti mnogo,” rekla je voditeljica Službe za javni red i sigurnost Ivana Radić.

U prvih osam mjeseci ove godine nap rometnicama Požeško-slavonske županije zabilježeno je ukupno sedam stradavanja djece, dvoje teško ozlijeđeno i petero lakše, a u cijeloj prošloj godini zabilježeno je ukupno 17 stradavanja, troje teško i 14 lakše ozlijeđenih mališana. Stoga podrška svih sudionika u prometu preventivnoj akciji doista ima – životni značaj.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.