Predstavljene mjere za očuvanje radnih mjesta i aktivne politike zapošljavanja: “Mjera skraćenog radnog vremena je primjenljiva gotovo u svim sektorima – gospodarskim granama” /FOTO/

Autor: D.K.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, na čelu s ministrom Josipom Aladrovićem i Hrvatski zavod za zapošljavanje, uz podršku Hrvatske gospodarske komore, organizirali su u Požegi prezentaciju nove mjere za očuvanje radnih mjesta skraćivanjem radnog vremena, kao i novosti u provedbi ostalih mjera aktivne politike zapošljavanja. U tome je uz ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, a nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, predsjednik Gradskog vijeća Požege prof. dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, načelnici općina Kaptol, Jakšić i Čaglin Mile Pavičić, Ivica Kovačević i Dalibor Bardač, te zamjenik načelnika općine Velika Ivica Potočanac i dr.

Potpora za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena namijenjena je očuvanju radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom došlo do privremenog smanjenja opsega posla. Trajanje mjere je od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine, visina subvencije je do 2000 kuna po radniku, a ciljane skupine poslodavaca su oni koji obavljaju gospodarsku djelatnost i zapošljavaju 10 i više radnika.

Josip Aladrović, ministra rada i mirovinskog sustava

-Do sada smo imali mjere koje su se odnosile na ožujak, travanj i svibanj s jednim dijelom za lipanj. Mjera skraćenog radnog vremena je primjenljiva gotovo u svim sektorima, odnosno gospodarskim granama. Predstavili smo i mjeru za mikro poduzetnike koji su poteškoćama zbog onog što je pandemija uzrokovala u ekonomiji te reaktivirane mjere samozapošljavanja. Država će pokrivati trošak rada između 10 i 50 posto tog neproduktivnog rada, dakle maksimalno po radnom mjestu do 2000 kuna mjesečno. Mjera za mikropoduzetnike, za one od 1 do 9 zaposlenih koji imaju pad prihoda veći od 50 posto predviđa ostvarivanje prava na naknadu od 2000 kuna po zaposlenoj osobi, a mjera za samozapošljavanje nudi između 75 do 100 tisuća kuna poticaja za sve one koji se odluče na poduzetničke vode – istakao je ministar Josip Aladrović i dodao da je oformljeno dosta potpora za one koji žele očuvati ili otvoriti radna mjesta.

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Sredstva za mjere su osigurana u proračunu, a procijenjena investicija očuvanja radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena je oko tri milijarde kuna do kraja godine, a ako se ukaže potreba da tih sredstava treba više pronaći će način da ih osiguraju.

-Za mjere samozapošljavanja zahtjev se podnosi Područnom uredu Zavoda za zapošljavanje, a zahtjev za mjeru potpora očuvanja radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena podnosi se isključivo online i već od 1. srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje spreman je za prihvaćanje tih zahtjeva- kazao je ravnatelj HZZZ-a Ante Lončar.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek