Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Predstavljena u Pleternici putujuća izložba „Fenomen u dva stiha: bećarac“

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: I. TOMIĆ / [FB]
FOTO: I.T./FB

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Predstavljena u Pleternici  putujuća izložba „Fenomen u dva stiha: bećarac“ Požega.eu | Predstavljena u Pleternici  putujuća izložba „Fenomen u dva stiha: bećarac“

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: I. TOMIĆ / [FB]
FOTO: I.T./FB

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Muzeju bećarca u Pleternici predstavljena je prva putujuća izložba „Fenomen u dva stiha: bećarac“. Pozdravljajući nazočne posjetitelje i goste, ravnateljica pleterničke Javne ustanove Jasna Hoffmann napomenula je kako su ljudi nakon osnutka Muzeja u veljači počeli donositi zapise bećaraca, svoje stare knjige i predmete, što je bilo iznad svih očekivanja.


-Jednu posebnu prostoriju morali smo prenamijeniti za čuvanje te građe, a zatim se rodila ideja o ovoj izložbi na kojoj je tek jedan manji dio građe. Cilj je da izložba putuje cijelom Hrvatskom, ali i izvan njenih granica, a želimo je približiti svakom dijelu naše lijepe države i tako pokazati da ovo nije muzej samo Slavonije, Baranje i Srijema, već svih nas-poručila je ravnateljica.

O tome koliko je važno očuvati kulturnu baštinu govorila je gradonačelnica Marija Šarić.


-Iznimno mi je drago koliko vas je došlo podržati ovu prvu izložbu, a većina od nazočnih sudjelovala je u kreiranju ovoga muzeja i njegovog postava. Vašim dolaskom dali ste još jednu veliku podršku, vrlo nam je bitno da Muzej izađe izvan Grada Pleternice, a želimo da izložba ispriča jednu novu priču u svim muzejima i knjižnicama Lijepe naše, kako bi se svatko u njoj pronašao. Posebno zahvaljujem svim djelatnicima Muzeja bećarca jer su ovu izložbu pripremali s velikom pažnjom i ljubavlju, a želim da izložba bude dobro posjećena na svim lokacijama na kojima se pojavi-kazala je gradonačelnica.


Predsjednica Kulturno-umjetničkog društva „Svilenka“ iz Buka Branka Leist govorila je o pisanju bećaraca i njihovom postavljanju u Muzeju. -Moj otac je bio lugar i zapisivao je bećarce, a tijekom rada s KUD-om zapisivala sam puno napjeva, čak i na salvete na stolu da mi nešto ne promakne. U Muzeju je trebalo puno bećaraca i raspoređivala sam ih na mjesta na kojima se moraju nalaziti. Sakupljajući ih, shvatila sam da su poput recepta za kolače, a sakupila sam one najbolje-istaknula je B. Leist


Ravnatelj pleterničke Knjižnice prof. Franjo Novak izrazio je posebno zadovoljstvo što se nalazi na izložbi u jedinstvenom Muzeju bećarca u Hrvatskoj, ali i u Europi i svijetu.

-Ovaj muzej je muzej slavonskog čovjeka, od njegovog rođenja do smrti, a pokazuje s koliko je ljubavi i truda pisao povijest na ovoj bogatoj i rodnoj zemlji, koja je stoljećima hranila znane i neznane, uz bogatu slavonsku dušu. Nesumnjivo je da je ovaj muzej ponos Grada Pleternice, Požeško-slavonske županije i Hrvatske. Lijepo je vidjeti ovu izložbu koju će, nadamo se, vidjeti mnoštvo ljubitelja kulturne baštine u kulturnim institucijama, kao što su muzeji i knjižnice. Izložba potiče na stvaralaštvo, budi nadu, uljuđuje nas i neobjašnjivo nas čini sretnima. U Muzeju bećarca ima posebnu težinu i draž-poručio je prof. F. Novak.

O važnosti sakupljanja muzejske građe govorila je Maja Žebčević Matić, stručna suradnica u Gradskom muzeju u Požegi.


- Bećarac je svjetska baština, kulturološki fenomen u samo dva stiha i živuća tradicija ovoga dijela Hrvatske. Zato je vrlo važno odati priznanje svim naporima koje čine djelatnici ovoga muzeja. Izložba je zamišljena kao putujuća edukacija i jako je bitno skretanje pozornosti na važnost izvora, od kojih su još mnogi na terenu neobjavljivani u rukopisima i neobjedinjeni u našim knjižnicama, te u Sjedinjenim Američkim Državama, a radi se o našoj baštini s naših terena iz druge polovice 19. stoljeća, a da uopće ne govorimo o prikupljanju digitalnih zapisa. Građa je nešto što se doista isplati čuvati i objedinjavati za potrebe daljnjih istraživanja. Promišljanje ove izložbe upućuje na to da Muzej bećarca jako dobro zna što radi i samo malo nedostaje da Interpretacijski centar Muzej bećarca u nekoj bidućnosti postane i formalni član hrvatske muzejske zajednice-istaknula je M. Žepčević Matić.


Autor izložbe Mario Katić, povjesničar i arhivist, naglasio je kako je bećarac deseterački napjev u dva stiha,, karakterističan za područje Slavonije, Baranja i Srijema, koji se pjeva n araznim prigodama, kada se narod okuplja na veselje.-On tada biva ispjevan te se kao usmena predaja pamti i prenosi s kirvaja na kirvaj, s kolinja na kolinje, svatova na svatove, te s generacije na generaciju. Pjesma koja često sadrži lascivne poruke, mnoštvo prenesenih značenja i provokacija traži posebne prigode u kojima će se moći ispjevati. Uz karakterističnu melodiju i dobrog pjesmovođu, bećarac biva oživljen i iznesen u javnu sferu-istaknuo je autor izložbe. Dodao je kako je cilj izložbe predstaviti bećarac kao narodnu baštinu koja izranja iz prošlosti i obnavlja se u svakodnevnim situacijama do današnjih dana. Predstavljen je u tri cjeline: Bećarac kao pisana riječ, kao živa baština te inovativan pristup tradicijskoj kulturi, s primjerom Muzeja bećarca. Na izložbi su napjevi iz brojnih sela Šokadije, koji se mogu pogledati i poslušati putem videozapisa i audiozapisa. U glazbenom dijelu programa nastupili su članice i članovi Kulturno-umjetničkih društava „Orljava“ iz Pleternice i „Svilenka“ iz Buka, nadahnuto izvodeći pojedine bećarce. Posjetitelji su razgledali izložbu uz stručno vodstvo autora Marija Katića.
 



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.