Predstavljena knjiga za mlade Ivane Adlešić Pervan “Stepenice do neba”

Autor: BST

„Stepenice do neba“ –naslov je knjige Ivane Adlešić Pervan, koju je autorica predstavila u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige.  – Knjiga je dobila ime po pjesmi Led Zeppelina iz 1971. godine, s obzirom da je to dnevnik  teenagera prožet rock n’ roll-om,  zato i taj naziv, počinje tugaljivo, ali onda postane sve krasno, jer se lijepo završi – kaže nam o naslovu svoje knjige književnica.

„Školska knjiga“ kao izdavač predstavlja knjigu kao duhovitu i vješto ispripovijedanu priču o odrastanju i izvrstan prvijenac Ivane Adlešić Pervan. Roman je u formi tinejdžerskog dnevnika Ivana, učenik drugog razreda gimnazije. – On se susreće s više problema, recimo s onim što se svi susreću u školi, s pisanjem, to je zapravo početak svega. On  je počeo pisati dnevnik ne zato što to voli, nego nego zato što je to dobio za kaznu iz hrvatskog i zato je počeo pisati dnevnik, koji bi trebao predati profesru na kraju godine da vidi da to  njegovo umijeće može prerasti stranicu i pol zadaće. Međutim, on se srodio s dnevnikom, pisanje mu postaje ne tlaka, nego pravi užitak. Pisao je o tome što se događa, saznajemo o problemima s kojima se susreće svakodnevno – priča nam autorica Ivana.

Zanimljivo je da su događaji iz romana dobrim dijelom stvarni, oni koje je i sama autorica doživjela u srednjoj školi. O tome kaže: – Ivan je preslika recimo mene, kakva sam bila u srednjoj školi i kakve sam ja probleme imala, prema tome kako s moje trojke do kraja godine doći na peticu. Iz škole imam dogodovštine, pa kad sam čitala dijelove romana učenicima i poslije im rekla da mi se to zaista dogodilo, bilo im je još zanimljivije. –

Knjiga je svakako poticaj čitanju, jer je duhovita i bliska onima za koje je napisana. Ona je ujedno i savjetnik za rješenje problema s kojima je Ivanovi vršnjaci susreću. – Kao što u pjesmi  „Stepenice do neba“ (Stairway to Heaven,Led Zeppelin, 1971. prema kojoj je roman i dobio naslov), knjiga vodi ka mnogim rješenjima svakodnevnih problema.

Zanimanje za održanu promociju potvrđuje prepuna knjižnica upravo onih kojima je knjiga bliska, a za uvjerljivost pobrinuli su se čitanjem odlomaka članovi SKAD-a.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek