Predstavljen roman Vlaste Golub na temu vršnjačkog nasilja

Autor: BST

Program „Mjeseca hrvatske knjige“ danas je u Požegi obogatila Vlasta Golub, glumica i književnica, predstavivši u Gradskoj knjižici i čitaonici svoj roman „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ učenicima prvog razreda Katoličke gimnazije. – Ideja za ovaj roman krenula je od jednog incidenta, koji se dogodio mojoj kćeri kada je išla u sedmi razred, dobila je anonimno pismo. Konkretan incident iskoristila sam kao okosnicu svoga romana. Željela sam ispitati koja je to točka na kojoj se događa prijelaz incidenta u nešto nerijetko puno opasnije u životu tinejdžera, a to je vršnjačko psihološko nasilje – kaže autorica.

Prenijevši taj stvarni događaj iz njezina života na stranice romana željela je upozoriti na niz takvih i sličnih događaja s kojima se mlade osobe na pragu odrastanja često susreću, a koji znaju biti porazni i mogu ostaviti trajne ožiljke i posljedice ako okolina ne uoči problem i ne reagira adekvatno i na vrijeme. O tome kaže: – U mom romanu okolina uspijeva detektirati problem i do nasilja ne dolazi. Na taj način sam željela naglasiti važnost komunikacije roditelja i djece, progovoriti o pravom prijateljstvu i važnosti okruživanja pozitivnim ljudima pred kojima možemo biti pravi mi, onakvi kakvi uistinu jesmo, bez potrebe stvaranja lažne slike za van, a jednako tako i o pravoj ljubavi koja pokreće svijet. –

Na pitanje o odjeku romana među mladima, izražava zadovoljstvo interakcijom, pogotovo stoga što mnogi prepoznaju sebe u glavnoj junakinji romana, jer doživljavaju slično, navode primjere i dr. – Mislim da je to problem o kojem stalno moramo razgovarati, jer u protivnom se oni koji su to doživjeli mogu osjećati krivima, a to može poljuljati njihovo samopouzdanje – ističe Vlasta Golub.

Na današnjem predstavljanju bili su učenici prvog razreda Katoličke gimnazije, a zanimanje za temu knjige pokazali su i nastavnici, psiholozi, ali i kazalište. Naime, sisačko kazalište, Dramski studio mladih će to iduće godine postaviti na scenu, pa će se „ljubav, spletke i koješta drugo” moći gledati i kao predstava.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek