Predstavljen projekt “Na tragu bolje europske budućnosti”

Autor: S.P.

Udruga Hrvatsko žensko društvo Pleternica kao nositelj projekta s partnerom Društvo naša djeca provodi projekt “Na tragu bolje europske budućnosti” koji je danas predstavljen u Interpretacijskom centru Terra Panonica. Cilj projekta je potaknuti građane na uključivanje u javne rasprave te povećati razinu znanja o Europskoj uniji.

Udruzi Hrvatsko žensko društvo Pleternica odobreno je financiranje projekta pod nazivom „Na tragu bolje Europske budućnosti.“ Projekt vrijedan 49.800,00 kuna u ukupnom iznosu financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a provodi se na području grada Pleternice, odnosno Požeško-slavonske županije ali i području Bjelovarsko-bilogorske te Brodsko-posavske županije u partnerstvu s Udrugom Društvo naša djeca Pleternica.

Glavni cilj projekta je potaknuti građane naročito mlade na uključivanje u javne rasprave te povećati razinu znanja o EU, njezinim institucijama i politikama. Isto tako, želi se osvijestiti građane o projektima na primjerima iz svakodnevnog života. Projekt i projektna aktivnost “Konferencija o budućnosti Europe” predstavljeni su na tribini u Interpretacijskom centru Terra Panonica. Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućava ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju naše zajedničke budućnosti. Dio te konferencije je i pleternički projekt „Na tragu bolje europske budućnosti“

Na današnjoj tribini putem koje su se čula mišljenja različitih generacija i lokalnih dionika o tome što je za njih važno i što očekuju od EU sudjelovali su gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić, predsjednica udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica Doroteja Valenta, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež, predstavnica udruge Društvo naša djeca Pleternica Valentina Stojčević te dječja gradonačelnica Marta Gabrek.

Hrvatsko žensko društvo Pleternica dobilo je projekt jer je prepoznato kao društvo koje provodi niz nacionalnih i europskih projekata. Dobili su tako priliku prezentirati sve projekte koje su radili te koji su prednosti europskih projekata za lokalnu zajednicu.

“Hrvatsko žensko društvo Pleternica u europskim projektima angažirano je već dugi niz godina i gotovo da nije bilo niti jednog društvenog projekta u kojem nismo bili ili partneri Gradu ili nositelji. Društvo trenutno ima oko stotinu članica i članova svih generacija te brojne volontere, a upravo su europski projekti poput ovog okosnica našeg djelovanja,” naglasila je predsjednica Društva Dorotea Valenta.

Grad Pleternica po europskim projektima prepoznat je na nacionalnoj razini kao primjer dobre prakse čemu pridonose i projekti poput ovog. Potvrdila je to i pleternička gradonačelnica Marija Šarić. “Ovakvi projekti koje provode naše udruge, a koje imaju bogatog iskustva i s europskim i s nacionalnim projektima, izuzetno su važni jer oni okupljaju naše lokalne stanovnike, umrežavaju ih i daju im vrijedne sadržaje u svim ovim objektima koje smo, opet, infrastrukturno riješili kroz različite projekte i izvore financiranja. Jednostavno, jedna idealna kombinacija – mi preko europskih fondova uredimo prostore, oni im daju dušu i sadržaj kroz ovakve male projekte i dobijemo jednu lijepu zajedničku priču,” rekla je gradonačelnica Šarić.

“Vezano uz ovaj projekt valja istaknuti kako je dobro osvještavati što nam Europa nudi kako bi potaknuli i druge da još više koriste europska sredstva koja će zasigurno biti izdašna u narednom razdoblju,” rekla je gradonačelnica Šarić. Uz danas održanu javnu tribinu “Konferencija o budućnosti Europe” u sklopu projekta predviđene su promocije, okrugli stol “Europa – zajednica s jednakim mogućnostima” te sudjelovanje na Danima EU u Pleternici.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek