Požega.eu

PREDAVANJE UZ DANA GRADA POŽEGE: Slavlje Grgureva je jedinstveno u svijetu

PRIJE 2 GODINE
D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | PREDAVANJE UZ DANA GRADA POŽEGE: Slavlje Grgureva je jedinstveno u svijetu Požega.eu | PREDAVANJE UZ DANA GRADA POŽEGE: Slavlje Grgureva je jedinstveno u svijetu

PRIJE 2 GODINE
D.M.

O jedinstvenom vinogradarskom običaju koji jedino slave Požežani bilo je riječi na predavanju pod nazivom „Sva lica Grgureva“. Brojnim štovateljima tradicije okupljenim u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega govorila je etnolog Maje Žepčević Matić. Organizator je bila Povijesna postrojba Gradska straža Požega u čije je ime skup otvorio predsjednik Marijan Pilon.
Povijesni događaj, bitka Požežana s Turcima na Sokolovcu pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića prema legendi dogodio se 12. ožujka, na Grgurevo. Na taj dan požeški vinogradari već više od tristo godina odlaze u brda i pucanjem iz mužara i obilje jela i pića slave taj događaj. Način obilježavanja se iz godine u godinu mijenjao, a od 1995. godine je zaštićeno nematerijalno dobro. Od 2000. godine se slavi kao Dan grada Požege, istakla je u Predavanju Maja Žepčević Matić.
U glazbenom dijelu programa sudjelovao je zbor Ličke zavičajne udruge „Vila Velebita„ iz Požege.

Foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo