Požega.eu

PREDAVANJE DR.SC. MIHAELE MARKOVAC U POŽEŠKOJ KNJIŽNICI: Hrvatsko-osmanske poveznice značajnih obljetnica

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Blanka Đimoti Zima, prof.
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Blanka Đimoti Zima, prof.
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Gradska knjižnica Požega bila je mjesto održavanja predavanje povjesničarke dr. sc. Mihaele Markovac pod naslovom „Hrvatsko-osmanske poveznice u kontekstu značajnih obljetnica“ a u organizaciji Povijesnog društva Požega. U uvodnom dijelu skupa nazočnima se obratio prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnoga društva Požega koji je istaknuo važnost istraživanja povijesnih tema vezanih za Hrvatsko-osmanske odnose.


Predavanje se održava kao podsjetnik na prijelomne događaje u osmanskoj povijesti koji su većim dijelom mijenjali i tijek hrvatske povijesti. Godina 2023. godina je važnih obljetnica kao što su: pad Carigrada pod osmansku vlast, Krbavska bitka, bitka kod Siska te proglašenje Republike Turske. Upravo su ti prijelomni povijesni događaji tema predavanja. Međutim, njihov kontekst je puno veći i značajniji. Kako su Turci neodvojivi sudionici hrvatske povijesti, hrvatsko-osmanske poveznice su višestoljetne, prepoznatljive i većim dijelom obilježene negativnim predodžbama. Predavanje je stoga prilog boljem poznavanju zajedničke hrvatsko-osmanske povijesti, poznavanju suvremene Turske kao i međusobnom razumijevanju i uvažavanju. Govoreći o području pod utjecajem Osmanskog Carstva, Markovac je istaknula kako je svaki argumentirani dijalog pri tome dobro došao. Pitanje odnosa Hrvatske i zapadnoeuropskih zemalja, te njihova utjecaja na različite aspekte svjedoči o važnosti boljeg razumijevanja života Hrvata posebno u domenama kulturnog, znanstvenog, društvenog i političkog. Jedna sustavna analiza višeslojnog značaja osmanske uprave na hrvatskom teritoriju (modernizacijski procesi, društvena kretanja, gospodarski razvoj). U završnom dijelu predavanja autorica je obratila pažnju na današnje utjecaje Turske na zapadnoeuropske zemlje u ideološkopolitičkom pogledu, ali i na polju turizma, kulture, umjetnosti, znanosti, obrazovanja. Zaključno možemo reći da svojom sveobuhvatnošću i pristupom istraživanja povijesti, ovo predavanje predstavlja značajan doprinos domaćoj historiografiji.


Ono, s jedne strane, zahvaljujući jasnoj strukturi, daje pregledan uvid u razna historiografska pitanja Hrvatsko-osmanskih poveznica, dok istovremeno s druge strane daje temelj za daljnja znanstvena istraživanja raznih segmenata obuhvaćenih u pojedinim cjelinama izlaganja. Za vrijeme višegodišnjih ratova Hrvatsko je Kraljevstvo pretrpjelo mnoštvo poraza u bitkama, no rat u kojem se borilo za svoje opstojanje nikad nije izgubilo. U isto vrijeme Hrvatsko Kraljevstvo nije nikad izgubilo bitna obilježja svoje samostalnosti. Hrvatska borba protiv Osmanskog Carstva nije prošla nezapažena u krugovima europskih država, o čemu je dosta zapisano. Zanimljivo predavanje približilo je sudionicima znanstvena saznanja o globalnim okolnostima i važnim zbivanjima koja su utjecala na tijek i konačan rasplet života s Osmanlijama.


Dr.sc. Mihaela Markovac rođena je u Požegi. U rodnom gradu završila je gimnaziju, a studij povijesti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Zaposlena je na radnom mjestu učiteljice povijesti u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu. Trenutno je u zvanju savjetnice. Članica je Povijesnoga druš


 
 Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo