Požega.eu

Pred više od 350 sudionika iz cijele zemlje počeli Dani hrvatskih planinara [FOTO]

PRIJE 4 MJESECA
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Pred više od 350 sudionika iz cijele zemlje počeli Dani hrvatskih planinara [FOTO] Požega.eu | Pred više od 350 sudionika iz cijele zemlje počeli Dani hrvatskih planinara [FOTO]

PRIJE 4 MJESECA
JELENKO TOPIĆ

Tijekom subotnjeg prijepodneva kod Planinarskog doma Lapjak u Velikoj počeli su Dani hrvatskih planinara 2023. godine. Okupilo ih se više od 350 iz cijele zemlje, a domaćini su im za doručak pripremili kruh premazan masti i posut paprikom!

-125 godina je tradicija planinarstva i požeškom kraju, a evo nakon 25 godina smo ponovo domaćini najvećeg ovogodišnjeg planinarskog događanja- kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Bruno Horvat. Pozdravne riječi još su uputili Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk i Valentin Raguž, pročelnik Općine Velika.

-Ovdje je priroda idealna za planinarenje, grad Požega podržava vaš rad i manifestacije jer su korisne za ljudsko zdravlje – poručio je okupljenima gradonačelnik Požege Željko Glavić. Izostali su predstavnici Požeško-slavonske županije.

Potpredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica je otvorila manifestaciju izrekavši pohvale domaćinima za organizaciju. Koordinator vodiča HPD Sokolovac Ratimir Čajka dao upute planinarima za dva izleta prvoga dana ovog pohoda.

Kraća staza je Lapjak-Stari grad-Tauberove stijene-Lapjak-Nevoljaš s povratkom Šulerovim putem, vodič je Dario Francuz, trajanje pohoda je oko 5 sati, a duža staza, čiji je vodič Čajka, oko 9 sati, duga je oko 20 kilometara uz 1200 metara uspona. To je potez Lapjak-Stari grad-Tauberove stijene-Lapjak-Zagrdaska-Padežki vis-Ivačka Glava-Koprivnato brdo-Nevoljaš uz povratak Šulerovim putem.

Drugog dana u nedjelju očekuje se dolazak još nekoliko stotina planinara, a pohode se  još dvije staze: kraća uz 5 sati hoda, vodič je Tomislav Garilović kreće od Lapjaka pa bazeni-Kaniška glava-Velika bukva-Slatka stijena-Tisica-Šipkovac-Lapjak, te duža, čiji je vodič Dražen Jakoubek, potrebno je između oko 7 sati hoda, a ide Lapjak-Kaniška glava-Lipova glava-Češljakovački vis-Tri kruške-Trišnjica- Lapjak.

Organizatori Dana hrvatskih planinara 2023. na prostoru Parka prirode Papuk su Hrvatski planinarski savez i HPD Sokolovac iz Požege u suradnji Općinom Velika i Turističkom zajednicom Zlatni Papuk, a za sudionike su pripremljeni glazbeno-zabavni sadržaji i ugostiteljska ponuda.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.