Pred požeškom publikom povijesničar Hrvoje Klasić o dilemama suvremene hrvatske povijesti [FOTO]

Autor: D.M.

Povjesničar Hrvoje Klasić predstavio je Požežanima svoje dvije knjige naslova „Bijelo na crno“ i „Crveno na crno“. Organizator je bilo Povijesnog društva Požega, a predstavljanje je održano u Gradskojn knjižnici Požega.

Knjige „Bijelo na crno“ i „Crveno na crno“ obuhvaćaju tekstove o raznim temama i dilemama suvremene hrvatske povijesti. Sadrže važna objašnjenja i analize niza problema vezanih za Jugoslaviju, odnose između Hrvata i Srba, ustaški režim, partizanski pokret, Jasenovac, Bleiburg, socijalizam, komunizam. Govore i o niz istaknutih povijesnih ličnosti poput predsjednika Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana, istakao je uvodno Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega.

Hrvoje Klasnić je govorio o suvremenoj hrvatskoj povijesti, poput Drugoga svjetskog rata i poratnoga perioda te ratnim stradanjima i razaranjima od 1991. do 1995. godine. To su bila vrlo bolna i traumatična vremena hrvatskoga naroda. Danas pojedini publicisti, ponajviše pripadnici ekstremne desnice, pa čak i neki povjesničari, te dijelove povijesti nerijetko prikazuju iskrivljeno uzevši u obzir samo segmente koji podržavaju njihovu sliku. Time ne dopuštaju da spomenute rane konačno zacijele i prestanu biti kamen spoticanja u ostvarivanju uspješnoga suživota svih građana Republike Hrvatske bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, pogled na svijet, način života i sve druge različitosti.

Hrvoje Klasić rođen je 1972. godine u Sisku. Diplomirao je povijest na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Na tom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Radio je kao nastavnik povijesti Gimnazije u Sisku, a već skoro dvadeset godina na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Hrvoje Klasić je autor niza knjiga za koje je dobio nagrade i priznanja. Istaknuo se kao suautor dokumentarnoga serijala „Hrvatsko proljeće“ te autor serijala o NDH. Jedan je od najistaknutijih povjesničara na području jugoistočne Europe.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot