Prava kazališna noć uz Freuda i one koje nisu Karenjine i držačice ugleda!

Autor: S.P.

POŽEGA – Izložba Tatjane Kostanjević “Držačice ugleda” u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega bit će otvorena sutra, 10. studenoga u 18,00 sati. To je uvod u obilježavanje  ovogodišnje Noći kazališta koja će se održati u subotu, 19. studenoga, za koju je i Gradsko kazališe Požega pripremilo prigodni cjelodnevni program za sve uzraste.

“Držačice ugleda”, male, fluidne ženske figurice, po svemu su jedna kazališna izložba, rekla je autorica Tatjana Kostanjević. “Naravno, postoji veza između likovne i kazališne umjetnosti, ali čini mi se da između mojih skulptura i kazališta postoji jedna doista uska veza. U kazalištu je sve prenaglašeno, sve mora biti više ironično, grotekstno, interaktivno i dramatično, a takve su i skulpture koje želim predstaviti. U kazalištu se ne prepisuje život, nego se on kreira, a isto tako kod likovne umjetnosti, ne prepisuje se, već se kreira – dakle, prevlast kreacije nad imitacijom. Čini mi se da je ova izložba upravo na tragu toga jer ću izložiti nekolicinu brončanih skulptura iz ciklusa “Terpsihore” (izložba u Gradskom muzeju Požega 2012. godine), kada sam proučavala pokret u skulpturi, ali one su se razvile u  drugačijem smjeru. Ima tu puno ironije i humora, vjerujem da će se svidjeti posjetiteljima. One su sjene skulptura koje su izrađene plošno od plastificiranog metala i mogu služiti kao uporabni predmet – drže priznanja, knjige, diplome, zato su držačice ugleda”, pojasnila je autorica Tatjana Kostanjević dodajući da će se, kako bi izložba bila doista interaktivna, svaki dan mijenjati  postav- uvijek će nova skulptura biti u fokusu.

A ta pomalo dramatična, ironična i interaktivna izložba, uvod je u obilježavanje Noći kazališta koja je ove godine pod sloganom ” Kraljevstvo za kulturu”. Požeško kazalište ove je godine 19. studenoga podijelilo program na glavni i popratni, najavila je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović. “Glavni program nam počinje već u dopodnevnim satima u 11, 00 sati. Cirkuska udruga Razbibriga iz Samobora odigrat će predstavu “Kapetan Šeflja i Petra Panj”. Ulaz je besplatan, a program je namijenjen djeci od 4 do 11 godina. Nakon toga, sljedeći glavni program odvijat će se u  prostoru Kazališne kavane od 21,30 sati. Nastupaju Vera Zima i Ksenija Erker u glazbeno-kazališnom druženju pod nazivom “Nismo sve Karenjine” (,Nije bilo sve po mome nisam bila te sudbine,živjela sam što sam mogla, nismo sve Karenjine),  a ulaz je besplatan.

Popratni program čini izložba Tatjane Kostanjević “Držačice ugleda” jer to je ujedno i posljednji dan ove izložbe, te predstava Planeta Art  “Posljednja Freudova seansa” koja igra u 19,30 sati i jedini je događaj u požeškoj noći kazališta za koji se naplaćuje ulaz, a cijena ulaznice je 40,00 kuna za studente i umirovljenike, te 50,00 kuna za ostale,” rekla je ravnateljica Neferović dodajući kako će se after party održati u prostoru Kazališne kavane nakon nastupa Vere Zime i Ksenije Erker.

Svoj doprinos nacionalnoj Noći kazališa Gradsko kazalište Požega obogatilo je i malom kreacijom Marije Matijanić i Kazališne radionice. Riječ je o bedževima koji predstavljaju prepoznatljivu msku Noći kazališta, a kako je najavila ravnateljica Valentina Neferović, ovaj uradak bit će predstavljen i na zajedničkoj konfereniciji svih koji sudjeluju u Noći kazališta u Zagrebu 15. studenoga 2016. godine. Bedževi (ili broševi) bit će poklonjeni i svim djevojkama, gospođama i djeci koji dođu posjetiti Gradsko kazalište Požega tijekom programa obilježavanja Noći kazališta.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot