Pozvani su pripadnici oba naroda da svojim saznanjima o nestalima pomognu institucijama naše države

Autor: Jelenko Topić

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, kod spomen-obilježja blizu sela Jeminovac, odana je počast, položeni vijenci i održan parastos za nedužne civilne žrtve ubijene u Čečavcu, Čečavačkom Vučjaku, Jeminovcu, Ruševcu i Šnjegaviću.Te žrtve stradale su u prosincu 1991. godine kada je u jednom danu ubijeno 42 mještana srpske nacionalnosti, 24 žene i 18 muškaraca, uglavnom staraca. Jedan nepokretni starac zapaljen je u krevetu.  

Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, zajedno s mještanima, podiglo je spomen-obilježje nedaleko od Jeminovca u čast stradalih civila. Većina posmrtnih ostataka do danas nije pronađena. Riječ je o jednom od najokrutnijih zločina u našoj zemlji, posebno zbog toga što su žrtve bile većinom stari i bolesni ljudi.

-Oni su željeli ostati na svojim ognjištima, a voljeli su svoj kraj. Bio je to najmasovniji zločin nad ženama tijekom rata u Republici Hrvatskoj.  Svi ubijeni bili su nedužni civili, a za zločin još uvijek nitko nije odgovarao – istakao je u ovoj prigodi Nikola Ivanović, zamjenik županice iz reda srpskog naroda. Dodao je  da je to učinjeno samo zato što nisu htjeli napustiti svoje kuće jer su vjerovali su da im nitko neće učiniti nekakvo zlo.

-Mi, predstavnici srpske zajednice u Požeško-slavonskoj županiji, pozivamo sve građane, koji raspolažu informacijama o nestalim osobama ovoga kraja i drugih  područja, da svojim saznanjima pomognu institucijama Republike Hrvatske. Taj poziv upućujemo i Srbima kojima su možda poznati podaci o nestalim Hrvatima.  Želimo da naši građani, bez obzira na njihovu nacionalnost, čuju o zločinu na koji smo danas podsjetili. Ovom prilikom izražavamo žaljenje i zbog svih stradanja Hrvata na području naše županije i Republike Hrvatske –kazao je Ivanović dodajući da je bio član srpske delegacije koja je odala počast stradalima u Vukovaru, a uskoro će otići na Bučje, u Donji Čaglić i druga mjesta stradanja građana hrvatske nacionalnosti. Svjesni su da su srpski ekstremisti činili zločine nad hrvatskim civilima, kao što su hrvatski ekstremisti ubijali Srbe.

-Sve zločine treba osuditi, a počinitelje izvesti pred lice pravde i primjereno kazniti. Iskreno se nadam da se zločini neće ponoviti. Izražavam nadu da će Srbi i Hrvati prevladati sve što ometa njihove odnose poštujući vrijednosti demokracije i zajedničke antifašističke borbe- zaključio je na kraju Nikola Ivanović.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek