Poznati pčelar i proizvođač meda Požežanin Davorin Krakar: Evodija daje nektar i pelud u izobilju, preporučam je svim pčelarima

Autor: agroklub.com

Evodija je listopadno stablo porijeklom iz Južne Koreje i Kine. Odlična je ljetna medonosna biljka koja pčelama daje nektar i pelud u izobilju stoga je kod nas njezin popularniji naziv Pčelinje drvo.

Brojni proizvođači meda sade ju tik uz košnice, a jedan od njih je i Davorin Krakar koji ju je posadio desetak metara od svog pčelinjaka na Požeškoj gori.  

Kvalitetno humusno tlo i dosta vlage

Pčele vole evodiju jer daje puno nektara i peluda. “Cvate gotovo mjesec dana. Od ranog jutra do kasne večeri ona čeka da se svaki taj cvjetić otvori. Tu se može vidjeti da je tek krenulo zapravo pokazivanje peluda i odatle skuplja sebi interesantne stvari. Niti jedno drvo nije ovako gusto posjećeno od strane pčela. Bilo ih je nekidan na lipi, ali ne ovako da je to cijeli roj“, pojašnjava Krakar.

Otkriva i kako ova medonosna biljka traži relativno kvalitetno humusno tlo i dosta vlage.

“Ne valja ju saditi negdje na području gdje su kasni mrazevi, a zna stradati čak i od onog ranog. Onda ima drugi bioritam, možete i tu vidjeti da jedan dio grana odumre, ali je uporna i tjera dalje. Posadio sam ju prije deset godina. Meni je uvijek zadovoljstvo da pčela ima što raditi“, naglašava pčelar.

Specifičan med tražen na svjetskom tržištu

Isto tako, blizu pčelinjaka našeg sugovornika, posađene su brojne druge medonosne vrste, poput lipe.

“Vidite, ovdje je malolisna lipa, imamo malo dalje sofore odnosno japonike. Kod mene ih ima pet komada i pčela ih voli posjećivati sada preko ljeta. Katalpa je također interesantna. Jedna pčelarska udruga iz Zagreba je napisala projekt, došla do sredstava gdje smo i mi sudjelovali (Pčelarska udruga Zlatna dolina, op.a.) u odabiru i na jesen ćemo posaditi cijelu paletu medonosnog bilja“, kaže Krakar.

Dodaje i kako ovo drvo daje specifični med koji je tražen na svjetskom tržištu. Za naše, pak, evodijin med ima neobičan okus, stoga ta vrsta meda nažalost u Hrvatskoj još uvijek nije tako česta.  

Više o temi možete pogledati u videu:

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88