Poznat mi je svaki kutak “buduće rezidencije” predsjednice Republike Hrvatske!

Autor: Požega Portal

POŽEGA – U razgovoru sa umirovljenim bojnikom Hrvatske vojske  Mirom Rašićem, danas aktualnim nezavisnim vijećnikom u Gradskom vijeću grada Požege doznajemo interesantan podatak kako je baš on veoma dobar poznavatelj unutarnjeg dijela zgrade u Zagrebu, u Visokoj ulici na kojoj lokaciji je želja Kolinde Grabar Kitarović da bude njen ured kao predsjednice Republike Hrvatske.

– Ponosan sam na dane toga vremena kada sam u razdoblju od 1998. do 2000. godine bio šef sigurnosti tadašnje, kako smo je mi zvali, Državne rezidencije, u kojem vremenu sam obavljao i dužnost zapovjednika sigurnosti prilikom dolaska i boravka stranih državnika u Republici Hrvatskoj. Bili su to lijepi ali i veoma odgovorni dani kada mi je bilo ukazano veliko povjerenje da mogu obnašati tu zahtjevnu i odgovornu dužnost – ističe Miro Rašić.

Susreti i izravni kontakti sa tadašnjim visokim svjetskim dužnosnicima

Brojni susreti ostali su u dubokom sjećanju Mire Rašića koji je tada imao mogućnost izravnih susreta i kontakata sa tadašnjim visokim svjetskim dužnosnicima s kojima je vodio ugodne razgovore poput Margaret Thatcher, britanske političarke i prve žene na položaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva, poznate kao Čelična lady,  zatim Madeleine Albright, američka državna tajnica, te Francesco Cossiga bivši predsjednik Italije koji je kao predsjednik jedne države prvi doputovao u posjet Hrvatskoj nakon njezina međunarodnog priznanja 1991. godine, i kasnije se rado odazivao i nekoliko puta dolazio u RH.

-Mogao bih još izdvojiti neke od njih koji su danas možda manje poznati državnici iz tog vremena kada su dolazili i kao istinski prijateljski koji su željeli svatko na svoj način dati svoj doprinos kako bi Republika Hrvatska imala što veći ugled kako u Europi tako i svijetu – naglašava Rašić.

Ovih smo dana razgovarali i sa nekoliko, tada, Rašićevih nadređenih osoba koji su nam također potvrdili istovjetne činjenice i sve ono što je svima njima ostalo u lijepim zajedničkim sjećanjima kojih će se rado prisjećati i prenositi te uspomene na svoje mlađe generacije, djecu i unučad.

Ured predsjednika RH najbolje da ostane na Pantočaku

Pitali smo i za mišljenje gospodina Rašića, magistra ekonomije, nositelja crnog pojasa 2. dan u taekwondou, padobranca i dragovoljca Domovinskog rata o mogućnosti i eventualnoj sigurnosti Ureda predsjednika na planiranoj lokaciji u Visokoj ulici.

…sigurnost te zgrade u Visokoj ulici po svim segmentima (protudiverzijska, tehnička, fizička i obavještajna zaštita) koja se tamo provodi na najvišoj razini odgovarajuća je, po mom mišljenju, za povremene aktivnosti koje se trenutno i odvijaju u istoj, no međutim, za stalna, odnosno svakodnevna odvijanja veoma zahtjevnih protokolarnih aktivnosti na najvišoj državničkoj razini koju zahtijeva Ured Predsjednika Hrvatske ne smatram da su izvediva iz mnogo razloga koji su jasno definirani kada je riječ o štićenoj osobi najvišeg stupnja. Uz sve to dodatni je problem i prometa u toj ulici koja je vrlo uska i jednosmjerna a gusto naseljena – ističe Rašić i navodi da kompleks rezidencije sadrži dva objekta: glavni rezidencijalni dio i pomoćni odnosno upravni ili administrativni objekt a sve to u jednom iznimno malom dvorištu gdje ne može stati dovoljan broj vozila, a znamo da samo predsjednikov protokol i eskortna vozila čine nekoliko luksuznih vozila. Uz sve to treba dodati vozila dostave i opskrbe, ophodnog osoblja raznih službi, dužnosnika Ureda, savjetnika predsjednika i mnogo drugih subjekata. Zbog svega toga izražavam sumnju da bi sve to moglo funkcionirati na najvišoj protokolarnoj razini. Mišljenja sam da je i sa sigurnosnog  i protokolarnog aspekta bolje da Ured ostane na Pantovčaku kojeg također velikim dijelom jako dobro poznajem.

Mišljenje i stav oko ovakvih i sličnih stvari nisu na odmet koje iznosi Miro Rašić jer on ipak nakon ratnih zbivanja intenzivno radi na sebi i budućoj karijeri. Prelaskom u 1. Hrvatski gardijski zbor prolazi sve faze i razine sigurnosnih poslova na području zaštite prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te je određene specijalnosti iz područja zaštite štićenih osoba stekao, kako u Hrvatskoj tako i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD-u) nakon čega biva raspoređen na dužnost šefa osiguranja Državne rezidencije u Visokoj ulici čime mu se povjerava sigurnost najviše rangiranih stranih državnika prilikom odsjedanja u RH.

Nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana novi predsjednik Mesić sve ovakve potencijale i kadrove raspušta te raspoređuje u postrojbe hrvatske vojske uglavnom gdje nije više iskorišten potencijal stečen dugogodišnjim ulaganjem u pojedince.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: