Požgaj kroz prijateljstvo s ljudima proširuje suradnju samoborskog i požeškog kraja

Autor: Jelenko Topić

VELIKA – Unazad 20 godina obrtnik iz Svete Nedjelje pokraj Samobora Alojz Požgaj gospodari državnim lovištem Južni Papuk, a nedavno je sa Ministarstvom poljoprivrede potpisao ugovor o lovozakupu tog lovišta i za slijedećih deset godina. U društvu prijatelja iz više sela podpapučkog kraja i suradnika obilježio jedva desetljeća djelovanja na ovom području.

-Kao ljubitelj prirode ovdje sam često dolazio, odlazio u lov, upoznao niz divnih ljudi, uspostavio brojna prijateljstva sa njima, zavolio slavonsku gastronomsku ponudu, pa sam se odlučio na zakup lovišta Južni Papuk – kazao nam je Požgaj kojemu je predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović uz čestitke darivao prigodan poklon u znak dobre suradnje na čemu je Požgaj uzvratio. Uz to Vujnović je darivao lovkinju Ankicu Josipović iz Doljanaca, koja sa Požgajom surađuje u tom lovištu , zbog njenog doprinosa unapređenju lovstva u Požeškoj kotlini, kao i uključivanja u sve aktivnosti ovog Lovačkog saveza županije po čemu može biti primjer ostalim lovcima. Inače, gospođa Josipović sa svoja tri sina skrbi o lovištu Južni Papuk ukupne površine od 2000 hektara provodeći sve aktivnosti uključujući i brigu o krupnoj divljači, kao što su srne, jeleni i divlje svinje koji tu obitavaju, posebice za vrijeme hladnih zimskih mjeseci. Ona je sa 11 godina lovačkog staža dobila i odličje Hrvatskog lovačkog saveza, a domaćin je za vrijeme brojnih lovova koje Požgaj ovdje upriliči uključujući i sa lovcima iz Austrije, Italije i drugih zemalja.

-Volim otići u šumu iako je u lovištu dosta posla kroz cijelu godinu jer je velika površina, sinovi mi pomažu –ističe nam Ankica Josipović pohvalivši se da su ovih dana zasijali remize žitaricama i travnim smjesama za potrebe prihrane divljači.

Požgaj je dugogodišnji ugostitelj, te pokretač gastronomskih priredbi „Salamijada“ u Samoboru i „Svetonedeljska kobasijada“,  kroz koje je uspostavio suradnju tog dijela Hrvatske sa požeškim krajem potičući razvoj turizma na oba područja. Tako su Samoborci proteklih godina posjetili dd „Kutjevo“, OPG Hruška, OPG Šimić i druge upoznavši se sa njihovim radom i mogućnostima poslovne suradnje.

Više iz kategorije