Požežanin Đuro Mesić objavio drugu knjigu o Ličanima

Autor: Jelenko Topić

NAZIV JE „RODOSLOVLJA OBITELJI PIŠAČA/KRBAVE I TOLIĆA“

POŽEGA/VELIKA GORICA – Gotovo deset godina nekadašnji žitelj požeškog kraja Đuro Mesić, koji sada živi u Turopolju,  Istražujući i sakupljajući podatke  podatke o stanovnicima ličkog kraja nekadašnji žitelj požeškog kraja Đuro mesić, koji sada živi o okolini velike gorice nakon knjige ”Rodoslovlje obitelji Podlapca/Podlapače” objavljenom protekle godine ovih dana je dovršio još jednu vrijednu knjigu na istu tematiku, a ona nosui naziv „Rodoslovlja obitelji Pišača / Krbave i Tolića“.

-Nastala je iz ljubavi i poštovanja prema precima i na upit nasljednika kako im mogu pomoći, a ona je nadopuna lanjske knjige  i zajedno čine cjelinu župe Podlapača . kaže nam Đuro Mesić.

Promocije njegove nove knjige slijede 13. listopada u Udbini, te 30. ovog mjeseca u Vinkovcima gdje ima mnogo nasljednika ovih prezimena.

-Knjiga je tematski podjeljena na dva dijela, a prvi tekstualni dio knjige opisuje Liku, Krbavsko polje, Pišač / Krbavu i Tolić nakon oslobađanja od Turaka, dakle više od  325 godina. Prvih 150 godina naseljavanja po vremenu različitih godina, po prezimenima i odakle su dolazili, a toliko godina i o iseljavanju i kuda su odlazili – nastavlja Mesić dodajući da  su naglasak kroz vrijeme bili  popisi po prezimenima te statistički podaci broja svih stanovnika dviju vjera, a ženidbom i udajom dolazilo je i do vjerski mješovitih brakova pa u Pišaču ima prezimena po majci, a vjere po ocu ili obratno.

Drugi dio su rodoslovlja svih obitelji prema popisu prezimena iz Stališa duša župe Podlapac: Čorak, Ivanković, Marković, Milobara, Mubabžija, Stilin, Šimatović, Štajdohar i Trtanj, što je bio i osnov rodoslovnih grana. Popunjavan je podacima iz Matičnih knjiga rođenih i vjenčanih što je omogućilo povezivanje unutar obitelji u nekadašnje zadruge.  

-Dug prema našim precima i svima zapisanima u ovoj knjizi ispunit ćemo kad svaki  od nas s ponosom uzmogne reći, kako je davno zapisao u jednom stihu naš veliki pjesnik Vladimir Nazor : „Propao nije ni duh im ni lik, njih mrtvih ja sam živi spomenik“ ! – zaključio je Mesić, koji je odrastao u Golobrcima.

Za dodatne informacije možete se obratiti na  www.zavicaji.net jer su tu uz navedene ličke još i njegove knjige o Golobrdcima i NK Parasanu.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: