Požežanin Davor Lukić raketirao Banske dvore!?

Autor: D.K.

ZAGREB / POŽEGA – U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za novinare povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije.

Pozega.eu portal doznaje da je među osumnjičenima i jedan Požežanin, Davor Lukić koji je u tom vremenu bio vojni pilot JNA. Njegovi roditelji živjeli su tada u Požegi. Otac Božo (koji je preminuo prije nekoliko godina) radio je u tadašnjem Vodovodu, danas tvrtki Tekija, a majka Jasna u Hrvatskim šumama Upravi šuma Požega odakle je prije gotovo 20-ak godina otišla u mirovinu.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je avion koji je bombardirao Banske dvore, kojim je upravljao Požežanin Davor Lukić, poletio iz Udbine. Istražiteljima je poznato da on danas radi kao aktivni civilni pilot u Južnoafričkoj Republici.

U raketiranju zgrade u kojoj je tada bila smještena i rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i koji je u kobno vrijeme u njoj se nalazio, život je izgubila jedna osoba dok su četiri bile ozlijeđene. Osim toga, dio krova Banskih dvora je srušen, dok su pročelje i većina prostorija bili oštećeni.

Obavještajne službe VSOA i SOA-e tijekom 2016. uspjele su doći i ispitati osobe koje su imale saznanja o napadu na Banske dvore, a ispitane su u Hrvatskoj te su preko njih došle i do vjerodostojne dokumentacije tadašnje JNA o raketiranju Banskih dvora.

-Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedna osoba koja je državljanin RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim istraživanja sudjelovala i SOA i VSOA. Prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali i planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije RH – rekao je na početku pressice Ante Gudelj iz krim policije, piše N1.

Gudelj je kazao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, te da su te osobe raspolagale s tom važnom informacijom koju im je dostavio obavještajac.

– U tom je napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna. Policija je, istina, nakon 26 godina, procesuirala šest počinitelja teškog kaznenog djela. Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a drugo kazneno djelo odnosno još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva – kazao je Gudelj.

Šestorica prijavljenih su LJ.B. (78) general-major zapovjednik 5. vazduhoplovnog korpusa, S.J. (68) pukovnik, u ono vrijeme načelnik odjela u Komandi ratnog zrakoplovstva i protuvazdužne obrane JNA, Đ.M. (62) načelnik štaba 105. lovačkog bombarderskog avijacijskog puka iz Zemunika koji je bio izmješten u Udbini, Č.K. (66) kapetan prve klase referent u 2. detašmanu kontraobavještajne grupe RZ i PVO-a, koji je dojavio informaciju o sastanku Tuđmana, Markovića i Mesića. Tu je i R.D. (61) pilot kapetan prve klase zapovjednik eksadrile u 105. puku i D.L. (59) pilot u 105. puku.

Posljednji navedeni je Davor Lukić, hrvatski državljanin iz Požege koji je tada bio jedan od najboljih pilota ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a sada radi kao civilni pilot za jednu aviokompaniju u JAR-u. Dio njegove obitelji nalazi se još uvijek u Hrvatskoj. Ostala petorica, sumnja se, nalaze se u Srbiji i Republici Srpskoj.

Jurica Ilić, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika rekao je da pravosudna tijela Republike Srbije nisu surađivala u ovoj istrazi i kako su svih šest osumnjičenih nedostupni hrvatskim vlastima. Za njima će biti raspisana međunarodna tjeralica, a građanski odjel državnog odvjetništva pokrenut će i postupak za naknadu štete pričinjene prilikom raketiranja banskih dvora. Za sve osumnjičene zatražit će se određivanje istražnog zatvora, a svima su dodijeljeni i branitelj i po službenoj dužnosti.

Na pitanje zašto je istraga trajala tako dugo, rečeno je da se sada ‘zatvorio materijal s dokazima’ i da otegotna okolnost bila to što se radi o visoko rangiranim dužnosnicima bivše JNA ‘koje je godinama okruživao zid šutnje a koji je trebao probiti’.

/Foto: jutarnji.hr/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek