Požežani odali počast žrtvama Vukovara /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA – U organizaciji Zajednice žena HDZ-a grada Požege “Katarina Zrinski” organiziran je Dan sjećanja na Vukovar kojom prigodom su zapaljeni lampioni uz bistu dr.Franje Tuđmana te u Vukovarskoj ulici.

Paljenju lampiona prethodilo je predavanje umirovljenog bojnika Marija Kalana na temu “Značaj i uloga humanitarne operacije spašavanja teških ranjenika 1992.godine u Pleternici”. Umirovljeni bojnik Mario Kalan koji je zajedno s dogradonačelnikom Pleternice Domagojem Katićem istraživao podatke o akciji u sklopu koje su poljoprivrednim avionima s improviziranog aerodroma u Ivanindvoru i Kaliniću kraj Pleternice odvoženi teški ranjenici na liječenje u Zagreb. Bilo je to vrijeme kada se prometovati preko Okučana nije moglo pa su brzim avionskim transportom spašeni mnogi životi. Konkretno, riječ je o 141 teškom ranjeniku, uglavnom s bojišta u bosanskoj Posavini. U sklopu predavanja prikazan je i dokumentarac s izvornim materijalom snimljenim za vrijeme Domovinskog rata.

Lampione u znak sjećanja na žrtve Vukovara došli su zapaliti brojni Požežani kojima se na dolasku zahvalio požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je naglasio kako mu je posebna čast zahvaliti se i tako gradu heroju i onima koji su dali živote za našu domovinu.

-Ovo je simboličan način da im kažemo kako ih nismo zaboravili, baš kao i našeg prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Hrvatska demokratska zajednica ne svojata ovaj dan, ovaj događaj i ove emocije – naprotiv! Znamo da se Vukovara treba prisjećati 365 dana, ali pozivamo sve koji žele s nama jer ovo je jedna mala, lijepa gesta. Sjećamo se i dalje su među nama, nismo ih zaboravili jer narod bez povijesti je narod bez budućnosti – rekao je predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Požege i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

/Foto: Marko Krstanović/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek