Požežani za 14 dana ponovno će na birališta : Puljašić i Ronko po pobjedu idu u drugi krug

Autor: D.K.

POŽEGA – Pobjednik lokalnih izbora u Požeško-slavonskoj županiji u Općini Velika je Vlado Boban, načelnik Općine Velika. Ne samo da neće u drugi krug, već je dobio i vijeće u kojem je 67 posto članova upravo iz redova HDZ-a. Podsjetimo, HDZ je u ovoj Općini na izbore izišao samostalno, bez koalicijskih partnera.

U prvom je krugu sa 70 posto glasova pobijedio i brestovački načelnik Zdravko Mandić, dok je za nešto manje od 3 posto glasova bez pobjede u prvom krugu ostao jakšićki načelnik Ivica Kovačević.

Gotovo 60 posto glasova osvojio je Mile Pavičić koji će i nadalje biti načelnik Općine Kaptol, a imat će i većinu u Općinskom vijeću.

Daibor Bardač ostaje načelnik Općine Čaglin. Za njega je glasovalo 73,14 posto birača. Uz koalicijske partnere HSS i HSU imati će i stabilno Općinsko vijeće u kojem je dobio 65,58 posto.

Napeto je bilo i u Pleternici. Iako je na početku kampanje tamošnja vladarica Antonija Jozić tvrdila kako će glatko pobijediti i da ne strepi za svoju fotelju. Dobila je 50,69 posto glasova što ju je tako mali postotak spasio da ne mora u drugi krug. Njezin najjači protivnik Hrvoje Galić koji je dobio 38,44 posto glasova. Ako uzmemo u obzir da je Galić u izbornu utrku krenuo relativno kasno, s daleko manje novca, bez stranačke vojske i logistike, jasno je da je u Pleternici upaljen alarm za uzbunu ako HDZ i dalje želi biti najjača stranka u tom gradu.

No, ono što zasigurno i dalje tišti pleterničku gradonačelnicu je sastav gradskog vijeća. Ako ne bude imala većinu, novi izbori u Pleternicu mogući su već u prosincu. Prema sadašnjim pokazateljima HDZ u gradu Pleternici ima 48,60 posto dok Hrvoje Galić sa svojom listom 36,17, a SDP koji je sam izašao na izbore 7,63 posto.

Požežani će gradonačelnika dobiti u drugom krugu. Naime, do pobjede u prvom krugu HDZ-ovom Darku Puljašiću nedostajalo je nešto manje od 5 posto glasova. U drugi će krug sa Zdravkom Ronkom koji je osvojio 25,06 posto glasova birača. Puljašić je tako u prvom krugu osvojio oko 5000, a Ronko 2800 glasova. Znajući Ronkovo političko iskustvo, ali i Puljašićevu ambicioznost, kampanja bi do drugog kruga mogla biti žestoka, a rezultat neizvjestan. U Gradsko vijeće Požege ulaze HDZ, HSU sa 45,88 posto, SDP – 24,17%, dok je Kandidacijska lista grupe birača koje je nositelj Dražen Pekčec dobila 9,33 posto, ŽIVI ZID 5,21 posto čiji je nositelj liste Branko Spajić. Ni ovdje situacija neće biti nimalo jednostavna i upitno je kako će nova vlast “preživjeti” već prvo iskušenje, a to je donošenje proračuna za 2018. godinu.

-Dragi moji, ovo je moja druga obitelj, ljudi koji su uz mene od samog početak i hvala vam na svemu. Ovo smo mi postigli zajedno, zato što vjerujemo jedni drugima, nismo se lagali, dogovarali smo se i uvijek razgovarali. Bilo nam je teško, davali su nam male rezultate, a evo mi smo “jedva” skupili 12 vijećnika u vijeću! Kao prvi među jednakima, zahvaljujem vam, naravno da ćemo nastaviti surađivati na svim razinama, grad Požega neće biti otok, a u drugom krugu – oko 80 posto, bit će nam dosta, zar ne?!” rekao je Puljašić prekidan pljeskom. “Danas smo napravili rezultat koji u Požegi nikada nije ostvaren i mislim kako je to rezultat koji nam daje pravo vjerovati kako ćemo u drugom krugu to riješiti lako, a onda idemo raditi! Žao mi je što to nismo riješili danas, kako bi odmah od sutra mogli raditi, ali evo pričekat ćemo još dva tjedna. Međutim, prijatelji dragi, ja ne sumnjam u vas, nemojte ni vi u mene, u nas jer mi zajedno možemo sve! Hvala! – rekao je Darko Puljašić.

Kutjevački gradonačelnik Josip Budimir uvjerljivo je odnio pobjedu u svom gradu. Njemu je svoj glas dalo 77,85 posto birača, a HDZ/HDSSB/HSS imaju i većinu u Gradskom vijeću, oko 72,46 posto.

U Lipiku je sa 76 posto glasova pobijedio Vinko Kasana (HDZ), a u Pakracu sa 62 posto osvojenih glasova Anamarija Blažević (HDZ),

Alojz Tomašević novi je stari župan Požeško-slavonske županije i tu će funkciju obnašati i dalje. On je osvojio više od 54,47 posto glasova birača. Biti će stabilna i Županijska skupština u kojoj je HDZ sa kolaicijskim partnerima HDSSB-om, HSU-om i HSLS-om dobio 52,74 posto.

-Zahvaljujem se svima. Ponosan sam na rezultat, zahvaljujem svima koji su dali nama glas Skupštinu i koji su dali glas meni kao županu. U našoj županiji je 277 naselja, svi gradovi i sve općine prepoznali su mene kao “svog Lojzu”. Zahvaljujem se njima, zahvaljujem se vama i moj posao naredne četiri godine bit će takav – trudit ću se još više biti ljudima na usluzi, još kvalitetniji servis, jer vi znate da sam ja običan čovjek iz naroda, ali ono što smo pripremili, sve one projekte, naši sugrađani su prepoznali. I meni je cilj, kao i vama životni standard podići na najvišu razinu, mi nećemo stati dok ne podignemo gospodarstvo- mi drugačije ne znamo nego pobijediti gdje god je najveći izazov!- naglasio je župan Tomašević.

-Bez obzira na to što još nemamo prave rezultate, želim vam svima čestitati, posebice vama ovdje u Požegi gdje je naš kandidat Darko Puljašić ostvario izvanredne rezultate. On je s vama ostvario jedna od najboljih rezultata u povijesti nastanka Hrvatske demokratske zajednice u gradu Požegi. Siguran sam da ćemo gradonačelnika Požege imati u drugom krugu. Vaša odanost i srčanost koju ste pokazali dajući svoj doprinos ovom rezultatu daju nam razloga za optimizam. Tijekom dana točno ćemo znati koji je omjer rezultata i siguran sam da će Hrvatska demokratska zajednica, bez obzira na drugi krug u Požegi i Jakšiću nadmoćno pobjediti u Požeško-slavonskoj županiji – naglasio je predsjednik Županijskog HDZ-a Franjo Lucić.

Dožupan srpske nacionalne manjine i dalje će biti Miroslav Grozdanić. On je osvojio 60,48 posto glasova birača srpske nacionalne manjine dok je njegov protukandidat Tihomir Aleksić dobio 36,64 posto glasova.

Napominjemo da su ovo sve neslužbeni rezultati, no jedno je sigurno – glas birača itekako će se morati zaslužiti jer “glatke” pobjede su stvar prošlosti.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek