Požeškoj biskupiji izvršen povrat matičnih knjiga oduzetih za vrijeme komunističke vladavine

Autor: Biskupija PZ

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog ordinarijata u Požegi, 27. studenog ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivan Malenica zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem potpisao je Zapisnik o povratu crkvenih matičnih knjiga oduzetih za vrijeme komunističke vladavine. Primopredaja je organizirana prema odredbi Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture članak 13. točka 5. a u skladu s provedbenim Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga, potpisanog između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije 2005. godine.

U prisutnosti Ivana Popića, kancelara i Mateja Silukovića bilježnika Biskupskog ordinarijata te Tomislava Miličevića, voditelja Povijesnog arhiva Požeške biskupije, biskup Antun je nakon potpisa Zapisnika preuzeo od ministra Malenice 290 od 599 crkvenih matičnih knjiga iz druge polovice 19. stoljeća pa sve do 1946. godine.

Biskup Antun kazao je u prigodnoj riječi kako je ovo velik dan ne samo za Požešku biskupiju nego za Hrvatsku državu, jer je povrat oduzetih crkvenih knjiga ispravak nepravde koja je nanesena Katoličkoj Crkvi u vrijeme komunističke vladavine. Istaknuo je kako je Požeška biskupija, zahvaljujući marnom požeškom arhivistu Rudolfu Heliju, odmah nakon potpisivanja spomenutog Sporazuma započela s identifikacijom oduzetih knjiga na području šest županija gdje se Biskupija prostire, napravila njihov popis te ga 2006. uputila državnim vlastima, pokrenuvši na propisani način postupak njihova povrata. No, zbog više razloga tek nakon 14 godina povrat se mogao ostvariti, prvenstveno zauzetošću ministra Malenice, kazao je biskup. Zahvalio je ministru i njegovim suradnicima na poslu koji su obavili, kao i djelatnicima državne uprave u Požegi, izrazivši nadu da neće trebati čekati sljedećih 14 godina da Ministarstvo kulture i medija pripravi za povrat ostalih tristotinjak knjiga koje se nalaze u državnim arhivima pod njegovom mjerodavnošću. Naglasio je važnost navedenih knjiga kao svjedoka našega kršćanskog identiteta na ovim prostorima od druge polovice 19. st. pa sve do 1946. godine. Još je spomenuo kako se očekuje da biskupije uz povrat matičnih knjiga, prime i njihov digitalni snimak, kako to određuje Sporazum.

Ministar Malenica zahvalio je biskupu Antunu i Požeškoj biskupiji za spremnost da prime povrat crkvenih knjiga te se one smjeste onamo gdje i pripadaju i tako ispravi nanesena nepravda prema Katoličkoj Crkvi u vrijeme komunističke vladavine. Izrazio je uvjerenje da se na povrat ostalih knjiga neće trebati dugo čekati i da će u tom biti na pomoć. Pohvalio je Požešku biskupiju kao primjer da spremnošću i voljom postigne uspjeh u tom pogledu.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88