Požeškog ratnika Zorana Grubera stradalog u Vukovaru posthumno odlikovao predsjednik Zoran Milanović

Autor: Jelenko Topić

Povodom Dana Grada Vukovara Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja braniteljima. Odluke o dodjeli odlikovanja braniteljima grada heroja Milanović je donio povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar.

Tako su Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovani su Ivan Anđelić, Marko Filković, posmrtno Zoran Gruber, posmrtno Zlatko Horvat, Željko Jukić, Antun Jurić, posmrtno Petar Kačić, Stjepan Kulić, Marinko Leko, posmrtno Siniša Mataija, posmrtno Juraj Njavro, Vlado Ošust, Drago Skoko, posmrtno Josip Tomašić i posmrtno Adorjan Toth.

Odličje su primili roditelji pokojnog Zorana Ilija i Anica Gruber, ranije je posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, zatim u listopadu 2020. godine  odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu, te u studenom 2021. godine Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju.

Vukovarska braniteljica i književnica Tanja Belobrajdić uputila je dopis gradonačelniku Penavi u kojem predlaže da se deset ulica u tom gradu preimenuje na način da nose ime po braniteljima koji su poginuli braneći grad heroj, a po tom prijedlogu jedna od njih dobit će Gruberovo ime.

Podsjetimo, rođen je u Migalovcima, odrastao je u Eminovcima, školovao se u Požegi gdje je stekao diplomu strojarskog tehničara. U studenom 1990. godine se uključio u Domovinski rat kao pripadnik Jedinici za posebne namjene MUP-a s kojom je bio na ratištima Pakraca, Plitvica i drugdje, a 1991. godine s Tigrovima je otišao u Vukovar, gdje je ranjen 10. studenoga 1991. godine.

Odatle je Zoran Gruber odveden u bolnicu, a krajem studenoga deportiran na farmu Ovčara, gdje je mučen, ubijen i zakopan u masovnoj grobnici. Tijelo Zorana Grubera identificirano je 17. studenog 998. godine, a 24. studenog 1998. godine sahranjen je na mjesnom groblju u Svetinji.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88