Požeško-slavonski branitelji slave svoj dan /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

PAKRAC – Okupljanju i postrojavanju hrvatskih branitelja povodom proslave Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije na prostoru pakračke tržnice prethodio je prijem uzvanika kojeg je u Gradskoj upravi upriličila Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca. Među uzvanicima uz domaćine gradonačelnicu pakraca Anamariju Blaževića i gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu između ostalih su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je bio i u ulozi izaslanika predsjednice RH, brigadir Dražen Sebastijan, izaslanik ministra obrane, Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Đuro Dečak, umirovljeni general HV-a i počasni građanin Pakraca, Željko Jakopović i Vedran Neferović, zamjenici požeško-slavonskog župana, požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa zamjenicima Ferdinandom Trohom i Marijom Pilonom, predstavnici vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i dr.

Sve okupljene goste i uzvanike kao i branitelje na početku je pozdravio Miroslav Vacek, predsjednik pakračkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Ane Pavličević, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Dobrodošlicu je svima poželjela gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, u svoje ime i kolege gradonačelnika Lipika Vinka KasAne koja je izrazila veliko zadovoljstvo jer se obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije održava upravo u Pakracu i Lipiku.

-Ponosni smo na sve činjenice iz Domovinskog rata i uvijek potičemo sve hrvatske branitelje, sudionike Domovinskog rata da govorite i prenosite mlađim generacijama sve što se događalo u ratnim zbivanjima. Pričajte i pišite o tome jer to je jako važno kako bi ostalo zapamćeno – rekla je u pozdravnom govoru Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Svim nazočnima se obratio i Đuro Dečak, umirovljeni general HV-a i počasni građanin Pakraca koji je bio sudionik ratnih zbivanja na pakračko-lipičkom prostoru, a pozdrave je u ime Ministarstva branitelja i ministra Tome Medveda uputio njegov pomoćnik Dinko Tandara.

-Spomenula se upravo 1990. godina zbog čega je i razlog da smo danas ovdje i zbog čega slavimo Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Upravo je na današnji dan jedna od velikih aktivnosti odrađena, a to je oslobađanje vojarne u Požegi. Upravo je ta aktivnosti preokrenula dio razvoja naših postrojbi. Dolaskom do svekolikog naoružanja koje je tada bilo u požeškoj vojarni došlo je do velike prekretnice i priključivanju velikog broja dragovoljaca kada se stvarala mogućnost oslobađanja velikog dijela zapadne Slavonije. važno je što smo danas u Pakracu gdje je počeo Domovinski rat i počela agresija na Hrvatsku ali isto tako je važno spominjati se te 1991. godine kada su dragovoljci stali na branik domovine dok nam istovremeno svjetske sile nisu davale gotovo nikakve šanse da ćemo uspjeti. Ovdje se u Slavoniji dogodilo obrnuto. nitko nas nije mogao pokoriti. Mi smo bili prekretnica ali i vodilja da se u Hrvatska može obraniti ako imate vjeru u sebe. Dosanjali smo san naših otaca i Hrvatska je realnost i nitko ju više ne može promijeniti. Važno je 1991. godinu isticati i spominjati – rekao je župan Tomašević.

Nakon postrojavanja i pozdravnih govora svi su branitelji sudjelovali na sv. Misi u pakračkoj župnoj crkvi koju je predvodio mjesni župnik, preč. Matija Juraković u koncelebraciji s lipičkim župnikom vlč. Jozom Zorićem.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije održava se i 12. sportsko natjecanje UDVDR Požeško-slavonske županije u svim disciplinama prije kojeg su položeni vijenci i zapaljene svijeće na kod spomen obilježjima u Pakracu i Lipiku.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: