Požeško-slavonska županija prema pisanju nacionalnih medija prvi je kandidat za relaksaciju mjera epidemije koronavirusa

Autor: Jelenko Topić

Članovi Stožera civilne zaštite na državnoj razini prije svih Božinović, Beroš i Capak ovih najavljuju ublažavanje mjera donesenih zbog epidemije koronavirusa. Više medija na državnoj razini piše o tomu iznoseći pokazatelji koje bi županije bilo prve na listi za relaksiranje mjera. Po tomu prednjači Požeško-slavonska županija.

Ako se Vlada u procesu izlaska iz karantene, odnosno etapnog popuštanja protuepidemioloških mjera, odluči za regionalni princip, za takvu će odluku imati vrlo jako uporište u brojčanim pokazateljima. Razlike u broju oboljelih na sto tisuća stanovnika, te u broju novih slučajeva zaraze među županijama su ogromne, što jasno pokazuje da su pojedine županije bitno spremnije za labavije mjere od drugih.

Na području četiri županije – Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Varaždinskoj i Karlovačkoj – u posljednjih pet dana nije zabilježen ni jedan novi slučaj infekcije. Najočitiji kandidati za relaksaciju mjera su Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija, u kojima novi slučaj zaraze nije zabilježen već 17, odnosno 18 dana zaredom. Osim toga ove dvije županije najbolje stoje i po još dva parametra. Tako imaju najmanji broj zaraženih i to tri slučaja u Požeško-slavonskoj i četiri u Virovitičko-podravskoj, kao i najmanji udio inficiranih u populaciji svoga stanovništva.

Bude li se primjenjivao regionalni princip, relaksacija mjera mogla bi početi u “najzdravijoj”, Požeško-slavonskoj županiji.

-No, u toj županiji još nemaju konkretan plan ni faze po kojima bi se na njihove ulice vratila svakodnevica, niti su nacionalnom stožeru uputili svoje prijedloge – tvrdi danas jedan dnevni list iz Zagreba.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: